Nul·la collita de cereal al Vallès Occidental degut a la sequera

Els agricultors de la comarca confirmen que "a l'abril ja vam veure que enguany no hi hauria collita"

La Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) ha calculat que la falta de pluges farà caure un 70% la collita de cereal a Catalunya en un dels pitjors anys que es recorden. Rosa Pruna, presidenta del sindicat agrari, assegura que a comarques com el Vallès Occidental “no es pot parlar ni de collita” perquè en alguns casos les màquines ni han sortit a treballar. A l’Anoia, l’Alt i el Baix Penedès tampoc s'ha collit res i al Vallès Oriental entre un 10% i un 15%.

Alguns agricultors de la comarca, com el Marcel Brau, qui té plantacions de cereal a Cerdanyola del Vallès, ha confirmat que "a l'abril ja vam veure que enguany no hi hauria collita" i ha lamentat que a banda de la sequera, "les pagues també ens han perjudicat".

Només s’ha salvat la collita on es va poder regar fins el mes d’abril, com a l’Urgell i la Segarra, amb entre 3.000 i 4.500 quilos per hectàrea, o a comarques com el Solsonès i el Berguedà “on va ploure quan tocava”. Amb aquest escenari, Pruna assegura que s’haurà de comprar fora pràcticament tot el cereal a preus molt alts per la guerra d’Ucraïna.

Pruna ha deixat clar que amb el 30% de la collita no n’hi haurà prou, ni de lluny, per alimentar el bestiar ni per destinar cereal per al consum humà. De fet, dels 36 milions de tones de cereal que es consumeixen al conjunt de l’Estat, enguany només es colliran 9 milions de tones, el que obligarà a importar la resta.

Sobre la compra de cereal a l’exterior, la presidenta d’Asaja ha recordat que la guerra d’Ucraïna, fins ara el “rebost” de gra d’Europa, obligarà a comprar cereal a països com els Estats Units, l’Argentina o la Xina a preus molt més alts. Un increment, ha afegit, que pagaran “tard o d’hora” els consumidors.

Per tot això, Pruna ha reclamat a l’Estat que “actuï” i ofereixi solucions efectives al sector. Una d’elles, ha apuntat, seria aprofitar la presidència espanyola de la Unió Europea per crear una assegurança que cobreixi catàstrofes naturals que es nodreixi dels aranzels i de la política agrària comuna.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.