Eva Ozcoz: “Fa falta més consciència per reduir al màxim els contagis de la Sida"

Cerdanyola s'ha sumat a la commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra el Sida aquest 1 de desembre amb un estand d'informació i prevenció

Un any més, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès de la mà de la Creu Roja, ha organitzat una campanya de sensibilització durant el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. A Catalunya, s’estima que 32.429 persones viuen amb el VIH i que un 11% de les persones infectades a Catalunya encara ho desconeix i el 44% dels nous diagnòstics complien criteris de diagnòstic tardà.

"Aquesta jornada és especialment de sensibilització i conscienciació", explica Eva Ozcoz, de promoció de la salut des de l'Ajuntament. A l'estand, que ha estat ubicat a la plaça de l'Abat Oliba des de les 10 fins a les 13 h, s'hi podien trobar materials d'informació i difusió sobre la malaltia. Xavi Mir, voluntari de la Creu Roja, ha explicat " a banda dels preservatius masculins, n'oferim de femenins i orals, que no són tan habituals i així volem fer saber a la ciutadania que existeixen moltes més maneres de prevenció que les comunes". 

"És veritat que les dades de la Sida són esperançadores, s'han reduït els contagis, però és important reduir-los al màxim i seguir treballant en la prevenció " explica Orozco. El nombre de casos diagnosticats a Catalunya ha caigut més d’un 25% en 5 anys. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha registrat durant el 2018 un total de 613 nous diagnòstics, cosa que representa un 4,9% menys amb relació al 2017 i un 26,7% menys amb relació als declarats al 2013.

 

Eva Orozco insisteix en la importància de la prova VIH. "Quan abans et posis en mans dels especialistes, menys agressiva pot ser la malaltia en el futur", explica. "Avui també volem incidir en les altres malalties de transmissió sexual, com la sífilis, i que per altra banda, estan augmentant". Ozcoz afirma que s'ha volgut fer un èmfasi especial en la importància d'utilitzar barreres com els preservatius per a prevenir les MTS.

Durant la setmana s'han fet xerrades als instituts i al casal de joves on s'ha donat la mateixa informació. Els joves de Cerdanyola també han pogut gaudir de jocs interactius "perquè tinguin un incentiu per a començar a prendre consciència", explica Alícia Santiago, estudiant d'infermeria.