La PAH demana a Junts que retiri les auto-esmenes de la futura llei antidesnonaments

La Plataforma d'Afectats per l'Habitatge creu que 7 de les 11 esmenes presentades per Junts per Catalunya "retallen o impugnen" la nova llei d'emergència habitacional

La Plataforma d'Afectats per l'Habitatge (PAH) de Cerdanyola del Vallès ha comparegut aquest divendres 5 de novembre davant de l'Ajuntament per dirigir-se expressament al regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, i demanar-li que el que insti a Junts per Catalunya a retirar les auto-esmenes presentades a la futura Llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional

La llei

El Grup Promotor va presentar i registrar amb tramitació d’urgència ​la futura nova llei antidesnonaments catalana (Llei 24/2015) el passat mes de juny, obtenint el suport majoritari dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, En Comú Podem i CUP.  La votació final al Parlament està prevista pel novembre. 

Aquesta nova llei vol "recuperar urgentment els lloguers socials antidesnonaments anul·lats pel Constitucional degut al nou recurs del PP que va ampliar la llei  contra els desnonaments i els talls de subministraments", segons la PAH, que afegeix: "Incorpora millores per protegir més gent i per evitar que els grans tenidors se la saltin".

Les 11 esmenes de Junts

Durant la compareixença a l'Ajuntament, la PAH ha denunciat que Junts es "desdigués" de la llei presentant onze esmenes, set de les quals presenten modificacions de la proposició inicial de llei. "Una part de Junts canvia les prioritats i vol protegir als lobbies", ha condemnat la plataforma. 

Pel que fa al contingut de les set esmenes que la PAH demana que es retirin, en primer lloc es pretén compensar la diferència entre el preu del lloguer social i el de mercat als grans tenidors de més de 15 habitatges. També es contempla una rebaixa de la definició de gran tenidor, de 10 a 15 habitatges. A més, la PAH denuncia una debilitació de la definició d’habitatge buit: "volen que la compra d’un habitatge buit posi a zero el comptador dels dos anys per poder penalitzar-lo o mobilitzar-los".

Les esmenes també exclouen del lloguer social les famílies que ocupen pisos de bancs des de l’octubre del 2020, quan la llei registrada incloïa fins al juny de 2021. Per últim, la PAH recrimina que es retalli el lloguer social per a llogaters: "la nova llei augmentava el temps durant el qual s’apliquen els lloguers socials obligatoris a 6 i 12 anys, però Junts vol reduir-ho a 5 o 7". 

A l'espera de resposta

Després de fer la lectura sencera de la carta de petició de retirar les esmenes presentades per Junts, la PAH ha demanat que es traslladi la petició a Junts per Catalunya i ha demanat al grup municipal de reunir-se. Per la seva part, Joan Sánchez va rebre la carta el dia abans perquè no podia assistir a la compareixença per motius personals, i  s'ha emplaçat a reunir-se amb la PAH durant els pròxims dies.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.