El Parc Taulí atén uns 900 pacients amb ictus a l’any

L’ictus isquèmic és un dels problemes de salut més freqüents a Catalunya

L’ictus isquèmic és un dels problemes de salut més freqüents que afecta 13.000 persones cada any a Catalunya, provocant diferents nivells de discapacitat al 45% dels afectats. Es produeix quan un trombe obstrueix una artèria impedint que arribi flux de sang i oxigen a la regió cerebral que depèn d’aquesta artèria. És la primera causa de discapacitat greu i de dependència en adults i està entre les tres primeres causes de mortalitat a Espanya.

El Servei d’Urgències del Parc Taulí, atén cada dia una mitjana de dos casos i mig d’ictus. A l’any, l'hospital atén unes 900 persones amb ictus i, fins al moment, durant el 2023, 125 pacients han estat tractats amb fibrinòlisi i o trombectomia per retirar el coàgul de l’artèria.

En el tractament de l’ictus, el temps és primordial perquè cada minut que passa es perden 2 milions de neurones. Al Parc Taulí, el temps porta-punció, l’impàs entre l’arribada del pacient fins a l’administració del tractament intravenós per desfer el coàgul de l’artèria és de 23 minuts. I el temps d’entrada a Urgències fins a la punció arterial per trombectomia és de 68 minuts, fa dos anys era de 85 minuts.

Aquests estàndards de temps són possibles gràcies al treball multidisciplinari dels professionals que han situat aquest centre com un dels hospitals amb millors temps per tractar els pacients amb un ictus. D’aquesta manera millora el pronòstic del pacient, així com la satisfacció dels professionals.

 

Abordatge integral del pacient

L’abordatge del pacient amb ictus és un treball multidisciplinari de diferents professionals del Parc Taulí: des del Servei de Neurologia, el Servei d’Urgències (àmbits mèdic i d’infermeria), el Servei de Diagnòstic per la Imatge, Radiologia Intervencionista, el Servei de Crítics, Neurorehabilitació, portalliteres i administració.

Després del tractament o de la trombectomia, la rehabilitació del pacient és una part essencial de la recuperació. Aquesta consisteix en un tractament multidisciplinari individualitzat per cada pacient i adaptat a les necessitats de cadascun, determinat per la gravetat neurològica  i de les àrees afectades a tractar. Es treballa conjuntament amb fisioterapeutes els dèficits motors,  l’alteració de la parla i /o disfàgia amb logopedes i l’autonomia i reinici de les Activitats Bàsiques de la Vida Diària (AVBD) amb els terapeutes ocupacionals.

L’inici precoç del tractament rehabilitador juga un paper fonamental en la seva recuperació neurològica i funcional a  la fase aguda de l’ictus, així com amb el seu pronòstic funcional als tres i sis mesos.

 

Premi Angels diamant de la European Stroke Organisation

El Parc Taulí ha estat distingit amb el premi Angels de la European Stroke Organisation, distinció, diamant, per l’atenció del pacient amb ictus. Aquesta distinció reconeix la institució, la unitat codi ictus i la qualitat assistencial de tot l’equip que participa en el circuit del codi ictus.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.