El Parlament aprova la reobertura del CAP de Fontetes

El Parlament ha aprovat que el CAP Fontetes es reobri abans de finals d'any a proposta del PSC

El Centre d'Atenció Primària de Les Fontetes reobrirà abans de finals d'aquest 2021. Aquest dijous 14 d'octubre, el Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució proposada pel PSC, que incorpora esmenes d'ERC i Junts, sobre la reobertura del CAP Fontetes de Cerdanyola del Vallès.

 

El text defensat pel diputat cerdanyolenc del PSC, David González, recull els acords de “definir la cartera de serveis del CAP Fontetes recuperant l’activitat presencial al centre tan bon punt l’impacte de la COVID-19 sobre l’atenció primària i el període de descans dels i de les professionals ho permetin” i fer-ho no més tard de finals d’any. De la mateixa manera, l’acord contempla “planificar l’estudi de les reformes necessàries per garantir l’accessibilitat i el millor funcionament de l’assistència sanitària presencial al CAP atenent al previsible creixement de la població al barri". Aquest acord fa referència a la construcció de nous habitatges que es farà a la zona del carrer de Santa Teresa en els pròxims anys. 

Amb l'inici de la pandèmia de la Covid-19, alguns dels Centres d'Atenció Primària de Cerdanyola es van veure afectats per la reubicació de professionals sanitaris derivats a diferents hospitals, fet que va comportar canvis i reduccions dels serveis d'alguns centres de la ciutat.

En el cas de l'ambulatori de les Fontetes, el veïnat va veure com es tancaven, sense data de reobertura, totes les atencions presencials que es realitzaven al centre. Des de l'ICS i el Catsalut van informar de la necessitat de derivar personal a altres espais sanitaris, a banda d'argumentar algunes condicions arquitectòniques del CAP que no permeten establir les condicions bàsiques de salut per evitar contagis per coronavirus.

Reivindicació veïnal

El CAP Fontetes es troba ubicat al barri de les Fontetes, un barri històric amb una densitat molt important de població i amb una mitjana d'edat elevada, fet que suposa en l'actual moment de pandèmia un alt índex de població de risc. Una zona que contempla un previsible augment de població amb la urbanització de més de 200 habitatges nous planificats pel 2022. "Un barri que no pot permetre's no tenir cobertes les funcions d'un CAP ni traslladar-se al centre on s'han derivat totes les atencions presencials, ubicat a més de 800 metres de la zona i amb una geografia complicada per permetre els desplaçaments a peu", diuen des del PSC. 

Des que es va tancar el CAP amb l'inici de la pandèmia, l'Associació de Veïns de Les Fontetes, juntament amb col·lectius com la Marea Blanca o la Plataforma pels Serveis Públics, ha protestat al carrer per demanar la reobertura del centre. Abans del tancament, també s'havien mobilitzat per exigiri millores en l'atenció de l'ambulatori. "Atès que el CAP de les Fontetes va ser el primer Centre d'aquestes característiques amb el qual va comptar el municipi i que després de tants anys de treball pràcticament no ha patit canvis arquitectònics, fa evident la necessitat d'un nou projecte de reforma que pugui resoldre els principals problemes que presenta l'edifici, com són les barreres físiques per la mobilitat personal o l'únic accés d'entrada i sortida que existeix al centre", assenyala el Partit Socialista. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.