Què pensa Cerdanyola sobre establir una Zona de Baixes Emissions a la ciutat?

L'Ajuntament obre una consulta pública fins al 31 d'agost per a conèixer l'opinió dels cerdanyolencs abans d'aprovar l'ordenança

Comença una fase de consulta pública per a conèixer l'opinió dels ciutadans de Cerdanyola sobre l'Ordenança Municipal projectada per establir una Zona de Baixes Emissions a la ciutat, que implicaria restringir l'accés als nuclis urbans als vehicles més contaminants. Fins al 31 d'agost es podran fer aportacions registrant una instància a l'Ajuntament que es pot presentar presencialment a OAC o a través seu electrònica

Es tracta d'una consulta prèvia a l'elaboració i aprovació de l'ordenança que té l'objectiu de saber què pensen els cerdanyolencs sobre: el problema que es vol solucionar amb la iniciativa, la necessitat i oportunitats de la seva aprovació, els objectius de la norma i les possibles solucions alternatives.

Ordenança encara no aprovada

El Ple Municipal, en sessió ordinària de data 29 d’abril de 2021, va aprovar el Pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire del municipi de Cerdanyola del Vallès (2020-2025) amb la intenció de fomentar l’ús racional dels vehicles privats i reduir les seves emissions. La primera acció proposada en aquest sentit és implantar una Zona de Baixes Emissions (ZBE). 

En aquest context, cal disposar d’una ordenança per a proporcionar la cobertura necessària i regular la restricció a la circulació dels vehicles més contaminants a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Cerdanyola del Vallès, que serà d'obligatori compliment per a totes les persones que circulin per la ZBE. Però abans d'implementar-la es fa aquest tràmit de participació ciutadana per a conèixer l'opinió del veïnat. 

Què implica la Zona de Baixes Emissions?

La ZBE és una mesura que pretén reduir les emissions del trànsit motoritzat, en tant que es limita l’accés a un determinat tipus de vehicles autoritzats. L’objectiu és evitar la circulació dels vehicles més contaminants als nuclis urbans amb més densitat de població.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès establirà mecanismes de coordinació administrativa amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona per s portar a terme accions conjuntes de senyalització i informació de la ZBE que permeti criteris restrictius unificats entre municipis metropolitans per a evitar les possibles confusions i facilitar una gestió més eficient i econòmica.

Vehicle privat, el principal focus

Partint de la contribució del trànsit rodat en els nivells de contaminació de la ciutat, la intenció de l'Ajuntament és que qualsevol solució alternativa passi per reduir el volum de trànsit a la ciutat i/o per promoure una renovació del parc circulant a vehicles menys contaminant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.