Per primer cop es podrà donar plasma a Cerdanyola

L'Ateneu acull el 25 de febrer una jornada de donació de plasma, un component de la sang que es pot donar cada 15 dies

A partir del mes de febrer Cerdanyola inicia per primer cop un programa de donació de plasma, organitzat pel Banc de Sang i Teixits. Durant tot l’any, hi haurà campanyes de donació de plasma i els donants s'hi podran inscriure via web a donarsang.gencat.cat/plasma. La primera serà el dia 25 de febrer a l’Ateneu de 9.30 a 14 h i de 16 a 21 h.

Donació de plasma a Cerdanyola.

Donació de plasma a Cerdanyola.

Què és el plasma?

El plasma és un líquid transparent i groguenc que representa el 55% de la sang. Al plasma es troben en suspensió les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. El plasma és necessari en l'organisme essencialment per les proteïnes que el formen. 

Per exemple les immunoglobulines, que són les defenses que protegeixen de les infeccions. També l'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits. A més compta amb factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar el sagnat quan ens tallem.

A qui s'ajuda donant plasma?

Algunes persones tenen malalties per dèficit de les proteïnes que inclou el plasma, com per exemple l’hemofília, diferents immunodeficiències, el mieloma múltiple, la polineuritis desmielinitzant, el Sd. de Guillem Barré, entre d'altres. L'única forma de tractar aquestes malalties és administrar les proteïnes que li falten al pacient, que només s'obtenen de les donacions de plasma

Calen més del doble de donacions anuals

Per poder cobrir les necessitats dels malalts fan falta 70.000 donacions a l’any, una xifra actualment difícil d'assolir pel Banc de Sang; l’any 2020 es van fer 19.000 donacions de plasma a Catalunya, i 25.600 en el 2021. 

La manera d'atendre l'alta demanda de plasma és a base d'importar-ho de fora de Catalunya. Per revertir aquesta situació, s'està treballant per facilitar al màxim la donació de plasma en la mateixa població. 

En què consisteix la donació de plasma?

La donació de plasma o "plasmafèresi" dura entre 45 i 60 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies.

Els requisits són els mateixos que per donar sang: cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i en el cas de ser dona, no estar embarassada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.