El Projecte Circular B30 a l'eix Mollet-Cerdanyola: un pas endavant en l'economia de residu zero

El Circulab a la UAB, el Mollet HUB a Mollet del Vallès i el Citylab a la masia Ca n'Altimira de Cerdanyola formen l'eix

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha acollit dimecres 3 d'abril la presentació dels resultats del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) 'HubB30: Més enllà de la circularitat' de l’eix Mollet-Cerdanyola, el Circular B 30. Posat en marxa l’any 2021 i coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, ha permès articular una xarxa de laboratoris entre la UAB, Cerdanyola del Vallès i Mollet del Vallès perquè universitats, centres de recerca, administracions, empreses i ciutadania treballin plegats en projectes innovadors en matèria de sostenibilitat.

El laboratori cerdanyolenc s'instal·larà al nou espai Ca n'Altimira, l'antiga biblioteca municipal, que s'està remodelant des de fa uns mesos enrere. 

Objectiu: residu zero i economia verda

El projecte ha fixat les actuacions necessàries per dur a terme iniciatives de transformació econòmica i sostenible amb un clar objectiu: el residu zero al territori. L’àmbit B30 genera gairebé la meitat dels residus industrials de la província de Barcelona i una quarta part de tota Catalunya.

La proposta per a revertir aquesta situació es basa en el concepte de la recerca i la innovació obertes per tal de fer front als reptes de sostenibilitat identificats al territori. Aquesta visió fomenta la cocreació i la col·laboració entre diferents actors socials: ciutadans i usuaris, personal investigador, entitats socials, autoritats públiques, sector empresarial, sector creatiu i persones emprenedores.

Així doncs, entre Cerdanyola, la UAB i Mollet del Vallès s'ha articulat una xarxa de laboratoris d’innovació oberta, la B30 Open Labs, que plegats pretenen actuar de catalitzadors d'un canvi de model de producció i consum, basat en l’economia verda i circular al territori.

Circulab, Mollet HUB i el Citylab

La UAB contribuirà en l'objectiu amb el Circulab, un laboratori que innovarà en la pràctica de l’economia circular i l’ecodisseny utilitzant la deixalleria pública del campus. Integrat en la xarxa Open Labs de la universitat, el Circulab facilitarà processos de reparació, intercanvi i reutilització de recursos, a més de generar coneixement en col·laboració amb la societat. El nou equipament ha suposat la transformació de la deixalleria, que ha estat reformada amb materials sostenibles, amb un entorn renaturalitzat i energèticament autosuficient.

El Mollet HUB té com a objectiu aportar valor afegit al territori amb polítiques d’innovació, de reducció dels residus i de millora de la competitivitat per tal de facilitar la modernització empresarial, la creació de nous negocis i el foment de l’emprenedoria i l’autoocupació. A més, promourà la interacció entre tots els agents del municipi i impulsarà la participació de la ciutadania en el desenvolupament de projectes i prototips innovadors, amb formació i coneixement en tecnologies 4.0.

"La seu de la ciutat del coneixement"

A Cerdanyola, l’Open Lab cívic Espai Altimira buscarà identificar nous reptes al municipi tot afavorint a la generació d’idees i a la col·laboració amb els ciutadans. Al respecte, l'alcalde Carlos Cordón va explicar que ja s'ha dut a terme "la remodelació dels entorns de la masia Ca n’Altimira i la restauració dels elements de valor patrimonial".

L'alcalde va apuntar les expectatives d'aquesta intervenció que va anomenar Citylab, "la seu de la ciutat del coneixement": "Agafarà una dimensió encara major quan abans de finalitzar l’any es presenti el projecte executiu, en què en aquests moments estem treballant".

Més projectes compartits

A més dels B30 Open Labs, els socis de Circular B30 han treballat en diferents vessants al llarg del projecte. La UAB i el Parc de Recerca UAB han establert la base per a una agenda compartida entre tots els membres. Amb l’organització de tallers participatius han elaborat un mapa de les iniciatives del territori, tant des de l’àmbit públic, com del privat, relacionades amb l’economia circular. A més, han identificat els reptes a partir dels quals treballar per buscar-hi resposta, a través de dues edicions del Programa de Generació d'Idees.

El centre tecnològic EURECAT ha treballat en l’àmbit de la transferència de coneixement tecnològic amb l’Observatori HUBB30 Residu 0, desenvolupant tasques de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica innovadora sobre tendències actuals i avenços susceptibles de ser transferits a les empreses de la indústria del territori i a la ciutadania. També ha creat una eina d’autodiagnosi per avaluar l’estat de les petites i mitjanes empreses i oferir recomanacions de tecnologies dirigides a fomentar la cerca de talent.

D’altra banda, Esade, a través de l’Esade Entrepreneurship Institute i l’Esade Center for Social Impact, ha centrat la seva activitat en l’impuls de l’emprenedoria, amb el programa Acceleradora Residu Zero, la creació d’una comunitat d’alumnes per a la detecció d’iniciatives i hackatons per donar resposta als reptes plantejats. Les actuacions dutes a terme en el projecte han comptat amb un pressupost de gairebé 4 M €, dels quals el 50 % ha estat cofinançat a través dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, emmarcat en el projecte seleccionat del Programa Operatiu FED, ER 2014-2020.

Tots els treballs han de permetre fer de l’eix B30 Mollet-Cerdanyola un territori circular, innovador i inclusiu, que actuï alhora com a palanca de canvi per a altres territoris.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.