Propietaris forestals de Collserola s’uneixen per gestionar el bosc contra els grans incendis

Els primers treballs se centren en reduir la densitat de massa forestal de les zones més sensibles

Propietaris forestals del Parc Natural de Collserola s’han unit per primera vegada per impulsar accions conjuntes de gestió forestal amb l’objectiu de minimitzar el risc de grans incendis. Tot i que la nova associació Collserola Iniciatives aglutina només el 14,5% de les finques privades de Collserola, els propietaris defensen que sense aquesta unió seria “absolutament inviable” assumir individualment el cost econòmic de la gestió forestal que el bosc necessita. Els primers treballs, que ja s’han començat a fer gràcies a una subvenció de la Generalitat de 125.000 euros, se centren en reduir la densitat de massa forestal de les zones més sensibles, els anomenats perímetres de protecció preferent.

En aquestes zones, les feines són principalment de neteja del sotabosc per tal de disminuir al màxim el 'combustible' potencial en cas d'incendi, així com l'eliminació d'alguns exemplars per tal de reduir fins a un 30% el nombre de copes. Amb aquestes dues accions es trenca la "continuïtat vertical" del bosc i es minimitza la velocitat de propagació del foc si hi hagués un incendi. La primera actuació afecta quatre finques que sumen un total de 50 hectàrees.

La iniciativa dels propietaris té el suport del Consorci del Parc Natural de Collserola, que vetlla perquè es garanteixin els valors naturals i patrimonials del parc. El seu director, Raimon Roda, explica que bona part dels boscos de Collserola s'han desenvolupat al llarg dels anys en antigues feixes agrícoles abandonades: "L'estructura mental del territori és d'un bosc que ha crescut els darrers 80 anys de manera espontània i no prevista".

En aquest sentit, l'enginyer forestal i responsable de la Federació d'Agrupacions de Propietaris Forestals (Boscat), Joachim Englert, explica que la majoria dels boscos no estan gestionats correctament i són molt densos. Això, afegit a una sequera "severa", ha provocat la mort de molt exemplars. "Cal fer una conservació amb acció, gestionant activament els boscos amb criteris de sostenibilitat", apunta.

En el cas de Collserola, de les 8.000 ha que té el Parc Natural el 60% són privades –unes 4.800 ha en nombres absoluts–. Actualment Collserola Iniciatives reuneix 21 propietaris que apleguen unes 700 ha, però l'objectiu dels impulsors és arribar al 100% dels propietaris –es calcula que són més d'un miler– amb l'objectiu de poder tenir en el llarg termini uns boscos més sostenibles i resilients al canvi climàtic, segons relata el president de l'ens, Manel Ferrer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.