Les recomanacions de Protecció Civil en cas de nevada

El dissabte 9 de gener podrà nevar a qualsevol cota i Protecció Civil demana a la ciutadania extremar la precaució

El Procicat ja ha activat els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT en fase d'alerta a tot el territori català. Així, per dissabte dia 9 de gener i fins a mig matí, podrà nevar a qualsevol cota. 

Des del Servei Meteorològic de Catalunya avisen que la nevada començarà aproximadament aquest vespre pel sud de Catalunya, amb una cota de neu de 0 metres, però a la matinada s'estendrà ràpidament i afectarà "tot el país". 

Serà a partir del migdia de dissabte quan la nevada tendirà a pujar de cota. Hi haurà una gran variabilitat territorial en les cotes de neu, tot i que a la major part de l'interior estarà nevant tot el dia. A més, al terç sud del país per sobre dels 800 metres es podran superar els 30 cm de neu. 

Diumenge la situació començarà a canviar i les precipitacions seran més disperses, centrades en l'extrem sud i l'extrem nord-est de Catalunya. A més, demà dissabte, també s'esperen ratxes de vent superiors a 72 km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país. 

Recomanacions en cas de nevada

 • Consulteu les previsions meteorològiques, i si us heu de desplaçar, consulteu l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir: Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Servei Català de Trànsit, Portal de la mobilitat, 012 Atenció Ciutadana.
 • En situació d'emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats.
 • A l'habitatge: Reviseu els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (podeu-les si són massa llargues) i l'estat de la calefacció.
 • Feu un ús correcte de la calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris.
 • Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats.
 • En zones aïllades o no urbanes, mantingueu un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apagueu els regs automàtics.
 • En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d'accés a casa a les zones rurals.
 • En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública.
 • Garantiu que disposeu dels medicaments necessaris en el cas de tractaments perllongats o malalties cròniques. No traieu les escombraries al carrer quan no funcioni el servei de recollida.
 • No telefoneu: cal deixar les línies lliures per als equipaments de socors.
 • A l’exterior: Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants. Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.
 • Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme.
 • No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.
 • Als conductors: Planifiqueu el desplaçament i sortiu només si és imprescindible, poseu atenció a l'estat del vehicle, tant al manteniment com a l'equipament adequat i si la nevada us sorprèn a la carretera, conduïu amb molta precaució i deixeu una via lliure per permetre el pas de les màquines llevaneu i dels serveis d’emergència.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.