Un rentat de cara a l'N-150: així es planteja el futur de la carretera

Des del mes de març s'han fet cinc trobades d'entitats, veïnat i professionals per definir el futur de la N-150

L'avinguda del Vallès. En això vol convertir l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la carretera N-150 que creua Cerdanyola del Vallès, també coneguda com a carretera de Barcelona. Des del mes de març de 2021 s'ha estat treballant el projecte en sessions participatives amb la ciutadania, entitats i treballadors dels ajuntaments afectats. 

Des de l'AMB destaquen que, a través de cinc sessions de treball, s'ha pogut elaborar una diagnosi conjunta i que han recollit accions per millorar l'N-150 i el seu entorn. En elles hi han participat associacions, veïns i tècnics municipals dels municipis de Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Barberà del Vallès.

"Una avinguda amable"

Els resultats destacats d'aquestes sessions han estat la definició de la visió, els objectius i la diagnosi per transformar aquesta via amb característiques com el caràcter connector per relligar el territori i disposar d'una mobilitat eficient i equitativa; "una avinguda amable que permeti la regeneració i millora de la qualitat urbana i en què es repensin espais entre poblacions; una avinguda inclusiva que afavoreixi la convivència; una avinguda saludable que incorpori l'ecologia, el paisatge i la sostenibilitat en el disseny, i, finalment, una avinguda plurimunicipal amb planificació metropolitana i cogestió dels diferents municipis".

En aquests moments, i a partir del mes de setembre, s'ha començat a treballar l'estratègia i les primeres accions, tal com indiquen des de l'AMB.

Amb l'hospital Ernest Lluch com a peça important

La transformació de l'N-150 anirà acompanyada amb la construcció del nou Hospital Comarcal del Vallès, tambñé conegut històricament com a Hospital Ernest Lluch. Al desembre de 2020, la Generalitat va anunciar que l'hospital seria una realitat en cinc anys i ja s'estan donat noves passes perquè així sigui. Així ho assegura la secció d'Esquerra Republicana a l'AMB, assenyalant que el Consell Metropolità ha aprovat "l’Avanç de MPPGM per a la construcció del nou Hospital Comarcal del Vallès amb objectius afegits de transformar la N-150 en l'Avinguda Metropolitana q vertebri Cerdanyola, Montcada i Ripollet, reforci l’estructura verda metropolitana i implanti nous usos i serveis". 

Pla d'acció integrat (PAI)

Aquest projecte per transformar l'N-150 s'emmarca en el programa europeu URBACT, que fomenta el desenvolupament urbà sostenible. "Dins d'aquest programa, l'AMB lidera la xarxa RiConnect Rethinking infrastructure, que vol repensar, transformar i integrar les infraestructures de mobilitat per reconnectar persones, barris, ciutats i espais naturals", assenyala l'administració. L'objectiu del projecte és redactar un pla d'acció integrat (PAI) que ha de definir una visió de futur, establir un full de ruta i concretar les accions necessàries per assolir l'objectiu de millora.ç

Aquesta actuació també està inclosa a l'Avanç del nou Pla director urbanístic metropolità que, dins de la mobilitat, proposa una estructura urbana i social formada, entre d'altres, per unes vies anomenades avingudes metropolitanes, que formen una xarxa que recorre tot el territori metropolità.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.