La Residència l'Olivera, denunciada per mala praxi en l'acompanyament a la mort

Una família cerdanyolenca demanarà una inspecció de Serveis Socials per rebre un tracte "intimidatori" en el comiat de la seva mare moribunda

Una família de Cerdanyola denunciarà a Serveis Socials el mal tractament rebut per part de la Residència Geriàtrica l'Olivera en el moment d'acomiadar la seva mare, pròxima a la mort. Segons ha explicat al TOT la Isabel, una de les denunciants, el centre es negava a facilitar-los una habitació a soles, i l'episodi va acabar amb una segona dona dormint en un magatzem.

"En aquesta residència tracten a la gent com a embalums i no com a persones", es queixa l'afectada, que vol explicar el seu incident "per evitar que passi el mateix amb altres famílies".

Sense sala d'acompanyament a la mort

Els fets van passar el 8 d'abril, quan el personal de pal·liatius va comunicar a la família de la Isabel que la I. Lopera, de 83 anys, estava en els últims moments de vida i havien de començar la sedació. "Vam preguntar si podíem acompanyar-la en aquest procés, que si no, la portaríem a casa o a un hospital. Ens van dir que no hi havia cap problema", explica la denunciant.

Tot semblava en ordre fins que, a les 21 h del mateix dia, els van dir que havien d'acomodar una senyora resident a la mateixa habitació. Quan la Isabel es va queixar, ja que aquestes no eren les condicions que havien acordat, li van dir: "No passa res perquè aquí posarem una cortina i, com que aquesta senyora té demència, tampoc s'assabentarà de res".

Una àvia dormint en un traster

La Isabel va voler parlar directament amb el director de l'Olivera, J. Vasallo, qui, segons la testimoni, li va contestar "dient que això no podia ser, que qui ens havíem pensat nosaltres que érem i que no podíem canviar les normes com ens vingués de gust. Que allò és casa seva i allà es fa el que ell vol". L'assumpte es discutia davant de la senyora Lopera, ja sedada, i amb la segona dona, A. B., esperant al passadís en una cadira de rodes fins a prop de les 23 h.

L'episodi també va involucrar la Guàrdia Urbana, que va intentar mediar la situació. Finalment, A. B. va acabar compartint habitació amb dues senyores més, que l'endemà es van queixar per estar massa juntes, i la van acabar traslladant la segona nit a un traster on guardaven material. "L'endemà la nostra mare ja ens va deixar, però hem hagut de passar tot el procés en aquesta situació indignant i amb un tracte intimidatori", diu la Isabel.

"La part humana ha desaparegut"

La denunciant ha explicat al TOT que amb l'antiga direcció sí que es reservava una sala especial per l'acompanyament a la mort, que ara està ocupada per més llits. Segons la Isabel, el nou director "vol treure més profit econòmic", i es queixa que "la part humana ha desaparegut en aquesta residència".

Com a pas previ a la denúncia oficial, la família de I. Lopera haurà de posar una reclamació a la residència i sol·licitar una inspecció de Serveis Socials.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.