Els restauradors, indignats pel tancament decretat per la Generalitat

Els bars i restaurants han de tancar i només poden oferir servei a domicili

El sector de la restauració i l'hostaleria no entèn la decisió de la Generalitat de tancar els bars i restaurants durant 15 dies. Els establiments s'han trobat fins l'últim moment amb la incertesa de saber quan entraria en vigor la restricció. Finalment, el Govern de la Generalitta ha decidit mantenir el tancament de la restauració i les limitacions al comerç a l'espera del TSJC. 

Més info: Entra en vigor el decret de restriccions a restauració i comerç a l'espera de la decisió del TSJC

El Govern de la Generalitat va anuciar, el dimecres 14 d'octubre, un seguit de restriccions i recomanacions per fer front a la segona onada de la pandèmia de la Covid-19, entre les quals destaca el tancament, durant un mínim de 15 dies, de bars, restaurants i oci nocturn -que ja estava tancat.

 

Aquesta decisió ha generat indignació entre el sector. De fet, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha anunciat que recorrerà aquesta decisió davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Una decisió que, segons l'organització, és "insòlita i desproporcionada", a la vegada que "desproporcionada i arbitrària".

 

La restauració local, indignada

El president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental i restaurador a Cerdanyola, Antonio Castro, assegura que els professionals del gremi senten "una indignació total": "Ens sentim maltractats perquè no entenem que només el nostre gremi hagi de pagar els plats trencats".

Davant la situació, Castro assegura que el gremi es mobilitzarà: "Hi haurà moviment gremial i no ens quedarem de braços plegats". Sectors com l'oci nocturn, que continua aturat, han protagonitzat manifestacions i protestes durant les darreres setmanes.

Les noves mesures permeten als bars i restaurants oferir servei a domicili o de recollida a l'establiment. Alguns bars i restaurants cerdanyolencs ja han anunciat a través de les seves xarxes socials que oferiran aquest servei, tal com van fer durant l'estat d'alarma. Malgrat comptar amb aquesta possibilitat, el Gremi d'Hostaleria de la comarca alerta que el servei a domicili representa un 10% de la facturació i, per tant, no surt a compte als restauradors.

Fins a l'anunci del tancament per part de la Generalitat, els bars i restaurants de Cerdanyola podien obrir amb un 50% de l'aforament. La restricció tampoc els permetia cobrir totes les despeses i bona part dels establiments de la ciutat han hagut d'invertir més diners cada mes per mantenir-se oberts.