Salut demana que els positius de Covid amb símptomes lleus no vagin al CAP

Els experts demanen prudència però indiquen que la variant actual provoca menys casos greus

El Departament de Salut de la Generalitat demana que, davant l'increment dels contagis per Covid-19, les persones amb símptomes no vagin al Centre d'Atenció Primària per tal d'evitar la saturació dels centres. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat en roda de premsa que la majoria de contagis actuals són per una nova variant que resulta menys greu que Òmicron.

Menys gravetat

Després d’uns dies on l’augment de casos de covid-19 ha tornat a ocupar els titulars, el Departament de Salut ha convocat aquest dimarts una roda de premsa en què la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la investigadora del BIOCOMSC Clara Prats han fet un balanç de la situació.

La Dra. Carmen Cabezas ha destacat que la taxa de Covid-19 és de 404 per cada 100.000 habitants, i ha demanat prudència, sobretot a les persones majors de 60 anys i a les que es troben en una situació vulnerable. Ha aprofitat per recordar que “la possibilitat reinfectar-se és més alta si has patit la malaltia que si t’has posat la dosi de record, pel que és important fer-ho”.

Després de repassar les dades de contagis, ingressats a planta i UCI i defuncions que el departament ha publicat aquest mateix dimarts, la doctora Cabezas ha enviat un missatge tranquil·litzador: “Veiem que aquesta onada té molta menys afectació que les anteriors. Estem molt lluny de les xifres d’Òmicron (...) Ahir, per exemple, vam tenir 18.000 visites a l’atenció primària relacionades amb covid mentre que el 10 de gener en vam tenir 110.000”.

Reinfeccions

“Aquelles persones que van patir la variant òmicron al gener, poden infectar-se ara per la variant BA.5”, ha explicat la secretària de Salut Pública. El percentatge de reinfeccions en persones joves se situa quasi en un 25%, mentre que en els majors de 50 és d’aproximadament el 10%.

La professora Clara Prats ha mostrat els estudis que han estat duent a terme els últims mesos, d’anàlisi de les variants, i ha mostrat com la BA.5 està guanyant terreny a la resta de variants. “La r de la variant BA.2, els contagis que produeix cada infectat, era de 0,8, i la de la BA.5 és d’entre 1,4 i 1,5. Passem d’una situació de no creixement a incrementar-se per la variant BA.5”, ha constatat la investigadora. 

Pel que fa a la mortalitat, Cabezas ha detallat que esperen que es mantingui en les mateixes xifres que fins ara, unes 80 a la setmana, i ha explicat que les 23 defuncions que ha atribuït el departament a la darrera setmana són una xifra irregular i el fruït d’un decalatge en la comptabilitat de les dades.

Prats ha precisat que el BIOCOMSC treballa amb dos escenaris per predir quan s’arribarà al pic de contagis de l'onada actual. L’escenari central, aquell al que donen més probabilitats, assumeix que Sant Joan ha tingut un efecte d’augment en els casos i, per tant, el pic arribarà entre la segona i la tercera setmana de juliol, una mica més tard del que es va preveure la setmana passada. “De fet, amb les dades d’ahir, que ja deixen veure una mica els efectes de Sant Joan, tot apunta en aquesta direcció”, ha assenyalat Prats.

L’altre escenari és el que s’ha simulat en base a la dinàmica que ha seguit Portugal, a qui l'onada actual li va arribar abans. Aquest escenari situar el pic de casos en la primera setmana de juliol. “Però Portugal no ha tingut un Sant Joan”, ha matisat la investigadora.

Crida a vacunar-se amb la tercera dosi

Cabezas ha recordat que segons la majoria d’estudis, la BA.5 té molta transmissibilitat i s’escapa millor a les vacunes que altres variants. No obstant, Cabezas ha animat a seguir amb la vacunació de la tercera dosi encara que sigui un fàrmac que es va fer per lluitar contra la soca original.

“La vacuna resisteix molt bé. De fet, sabem que la dosi de reforç augmenta fins a 10 vegades la resistència dels anticossos. Fem una crida a seguir amb la vacunació de la tercera dosi, que s’ha quedat una mica per sobre del 50%”, ha precisat la secretària de Salut Pública.

Finalment, la doctora ha fet una crida a no col·lapsar els CAP. Dilluns va haver un pic de 18.000 persones que van acudir-hi per consultes relacionades amb la covid-19 i el BIOCOMSC ha calculat que si bé fins ara la mitjana està sent de 7.000 visites al dia per aquesta qüestió, d’aquí a dues setmanes es podria haver duplicat.

“Per això fem una crida a fer un ús racional de l’assistència primària. Si tenim simptomatologia lleu, ens hem de quedar a casa, prendre’ns la temperatura i un antipirètic”, ha precisat Cabezas. També ha afegit que esperen no haver de reprogramar activitat no relacionada amb la Covid-19 per aquesta onada: “Intentarem mantenir al màxim el que està programat”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.