Torna el Biobitz Metropolità a Cerdanyola

El Parc del Turonet acollirà una nova edició de la Jugatecambiental el pròxim diumenge 1 d'octubre

Aquest diumenge 1 d’octubre arriba una nova edició del Bioblitz Metropolità una jornada de ciència ciutadana que pretén fer un cens participatiu de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. La sisena edició combina les tradicionals activitats de les Jugatecambientals, guiades per naturalistes experts, i el format virtual, nascut arran de la pandèmia.  

L’AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen dels parcs i platges metropolitans a participar en les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d’éssers vius, que s’elaboraran a partir de les observacions que es facin. Els participants gaudiran d’activitats diverses com observacions d’ocells i papallones, de les basses d’aigua naturalitzades, de gimcanes o d’itineraris guiats.

A Cerdanyola, la jugatecambiental d’aquest 1 d’octubre tindrà lloc de les 11 a les 13.30 h al parc del Turonet, s’adreça fonamentalment a un públic familiar i té l'objectiu d'ajudar els infants a descobrir què és la meteorologia amb jocs d’experimentació. La Jugatecambiental és un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet

 

La petjada de la sequera

Núria Machuca, tècnica de promoció dels parcs i platges de l’AMB, afirma que aquesta edició es produeix en un moment de gran afectació per la sequera i que la participació ciutadana permetrà observar indicis dels seus efectes sobre la flora i la fauna.

Aquesta jornada pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals centrades en l’observació dels diferents hàbitats i d’espais de biodiversitat com làmines d’aigua, jardins de papallones, hotels d’insectes, refugis de biodiversitat i, en el cas de les platges, de les dunes. 

 

Participació via xarxes socials

A més, també s’hi podrà participar a través de les xarxes socials. L’AMB donarà resposta als missatges que arribin via Instagram o Twitter amb fotografies d’observacions als parcs o platges metropolitans, i hi indicarà l’espècie corresponent en cas que no sigui coneguda, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l’espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l’organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives. Caldrà etiquetar els perfils @parcsplatgesamb o bé enviar un missatge privat en cas que es tingui un perfil privat (si no, no es podran veure les fotografies).

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l’AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.  

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells dels Jardins, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), a l’aplicació MINKA (les observacions a les platges) i al web de l’AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat). 

Els resultats també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.