Tot el que has de saber sobre les prohibicions a vehicles de Barcelona

Les noves mesures per reduir la contaminació afectarà als cerdanyolencs que vulguin accedir a Barcelona

L'1 de gener de 2020 entra en vigor la Zona de Baixes Emissions de Barcelona, que estableix la prohibició d'entrar a la capital catalana als vehicles més contaminants. Aquesta mesura afectarà també els cerdanyolencs, ja que són molts els veïns de Cerdanyola del Vallès que van a Barcelona per feina, oci...

 

Per què s'ha establert aquesta prohibició?

L'objectiu és reduir la contaminació i millorar la qualitat de l'aire a l'àrea de Barcelona.

Quina és l'àrea de restriccions?

En total és una zona de 95 quilòmetres quadrats, principalment entre les rondes. Engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i els barris de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes), els municipis de Sant Adrià de Besòs i l'Hospitalet de Llobregat i part dels municipis d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. la La ronda de Dalt i la ronda Litoral estan excloses de la zona de baixes emissions.

Mapa Zona Baixes Emissions Barcelona

Mapa de Zona de Baixes Emissions de Barcelona

Com reconèixer la zona de baixes emissions?

S'han instal·lat més d'un centenar de senyals de circulació a les rondes per indicar la ZBE als conductors que hi accedeixen.

Quin és l'horari de les restriccions?

De 7 h a 20 h de dilluns a divendres. És a dir, a la nit i els caps de setmana s'hi podrà accedir.

zona baixes emissions sant cugat

Senyalització de la zona de baixes emissions FOTO: AMB

A quins vehicles afecta la restricció?

Només podran accedir els vehicles amb la distinció ambiental de la DGT. Com a norma general, no disposaran d'aquesta etiqueta els turismes de benzina matriculats abans de 2000 i els dièsel matriculats abans de 2005-2006. Tampoc en tindran les motocicletes i ciclomotors matriculats abans del 2003. Consulta si el teu vehicle podrà disposar d'una etiqueta ambiental introduint la matrícula aquí.

Furgonetes, camions i autobusos tenen un any de moratòria per adaptar-se. Els vehicles de persones amb mobilitat reduïda tampoc es veuen afectats.

Tot i això, es poden sol·licitar autoritzacions diàries, fins a un màxim de deu a l'any, per accedir a la zona de baixes emissions.

És obligatori enganxar l'etiqueta?

No, la col·locació del distintiu no és obligatòria. Però és recomanable portar-la per facilitar el control..

Els titulars d'un vehicle amb distintiu ambiental B, C, ECO o Zero emissions i que no disposin de l'etiqueta identificativa corresponent poden adquirir-la a les oficines de Correus, entre altres. Per a més informació, visiteu el web de la DGT.

115 cnksvxc2 distintivo ambiental dgt 2

Etiquetes ambientals DGT

Com es controlarà l'accés?

Es farà automàticament mitjançant càmeres que contrastaran les matrícules amb la correspondència de l'etiqueta ambiental de la DGT. El sistema de control automàtic compta amb més de 100 càmeres de lectura de matrícules en diferents punts de l'àrea metropolitana.

Quina és la sanció?

L'incompliment de la normativa per la ZBE Rondes de Barcelona preveu sancions econòmiques a partir de 100 euros, depenent del municipi.

En cas de reincidència, les sancions es poden incrementar un 30 % respecte del mínim. S'estableix un període d'adaptació a la normativa de 3 mesos (gener – abril).

Transport públic?

L'Àrea Metropolitana donarà una T-verda a totes les persones que desballestin un vehicle molt contaminant. És un títol de transport que dona dret a tres anys de transport públic gratuït en tots els serveis de transport de l'ATM.