Els treballadors de la residència Joan XXIII de Cerdanyola comencen una vaga indefinida

Els treballadors reclamen una pujada salarial i denuncien que habitualment treballen en serveis mínims

Els treballadors de la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual Joan XXIII de Cerdanyola del Vallès s’han declarat en vaga indefinida aquest dijous per “dignificar la professió i la vida de les persones de la residència”, ha assegurat el portaveu dels treballadors i membre de la CGT, Agustín Yáñez, aquest dijous 18 de maig durant una roda de premsa a Barcelona. Els professionals reclamen una pujada salarial del 20% per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu de gairebé el 25% dels darrers 15 anys. També acusen a l’empresa que els gestiona, Onada, de lucrar-se fent treballar la plantilla amb serveis mínims i demanen una vaga indefinida del sector fins que la Generalitat es faci càrrec de les seves demandes.

"Sempre treballem amb serveis mínims"

“Volem deixar clar que la vaga no afectarà el dia a dia dels residents perquè sempre treballem amb serveis mínims”, ha denunciat Yáñez, qui afegeix que tots els treballadors hauran d’anar a treballar i fer els mateixos torns. L’any passat els professionals van tenir una pujada salarial 3%, el que suma un total de 1.100 euros nets al mes, però "no són suficients". “Per viure amb dignitat a l’àrea metropolitana de Barcelona, calen 1.447 euros nets, i a Barcelona, 1.550 euros”, ha explicat.

El portaveu ha assenyalat que molts treballadors assumeixen tasques que no els pertoquen com ara fer el manteniment a les instal·lacions, tallar els cabells als residents i fer tasques de podologia. A més, de les dues infermeres que haurien de tenir, ha explicat, només en tenen una. Yáñez ha assegurat que tot i que la feina que fan els agrada, aquesta ha de ser reconeguda i remunerada “dignament”. “Treballem amb un col·lectiu que ens estimem molt però comporta situacions de risc”, ha explicat el portaveu.

La residència Joan XXIII es troba dins el Parc Natural de Collserola, a tocar del cementiri de Collserola, i els treballadors denuncien que no hi arriba el transport públic. Té 64 treballadors que cuiden 52 persones amb discapacitat intel·lectual, d’entre les quals hi ha pacients amb graus greus de discapacitat i conductes violentes. Yáñez ha fet una crida per demanar una vaga de sector de totes les residències de Catalunya fins que el Departament de Drets Socials no assumeixi les demandes del col·lectiu. El portaveu dels treballadors ha assegurat que els professionals "no tenen res a perdre": "Ens hem proposat a aguantar tot el que es pugui", ha afirmat.

AgustÍn Yáñez, portaveu dels treballadors de la residència Joan XXIII i membre de la CGT, durant l'atenció als mitjans. FOTO: Berta Fàbregas (ACN)

AgustÍn Yáñez, portaveu dels treballadors de la residència Joan XXIII i membre de la CGT, durant l'atenció als mitjans. FOTO: Berta Fàbregas (ACN)

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.