Tremosa visita el Sincrotró d'Alba i anuncia un fons d'inversió per a projectes d'investigació

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va anunciar la creació d'un nou fons d'inversió público-privat

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va anunciar, el dilluns 16 de novembre, la creació d'un fons d'inversió público-privat per impulsar projectes d'investigació. Es tracta d'un acord de Govern que el seu Departament treballa conjuntament amb el d'Economia, amb la voluntat que s'aprovi "ben aviat". Tremosa ho va anunciar durant una visita al Sincrotró d'Alba de Cerdanyola del Vallès.

La iniciativa ha de permetre destinar 5 milions d'euros en l'exercici del 2021, 5 més en el del 2022 i arribar en els propers anys a la suma de 30 milions. L'objectiu és donar un primer impuls a projectes que costa que obtinguin pressupost per fer les primeres passes en matèria de transferència de coneixement de la recerca, apunta la conselleria. El fons s'emmiralla en països punters on aquest tipus d'estratègies tenen èxit i generen llocs de treball qualificat.

Tremosa ho va dir en una visita al Sincrotró Alba, on va avançar l'acord amb què treballen els dos departaments, i que permetrà fer una injecció econòmica. "El sector privat costa que faci una primera inversió, i una primera empenta pública por generar llocs de treball i iniciatives", destaca Tremosa.

En aquest sentit, remarca que Catalunya "és potent en recerca", però està "per sota de la mitjana europea en transferència i innovació". El primer pas, doncs, ha de servir per donar una primera empenta als projectes perquè, posteriorment, hi entri capital privat quan es vegin com "un bon negoci", moment en què el sector públic recupera la inversió inicial.

"Hem vist que els millors països del món tenen fons especialitzats en alta tecnologia per donar empentes inicials a projectes", assenyala Tremosa, que apunta que el Govern s'ha fixat en l'experiència duta a terme en altres indrets del planeta. Afegeix, a més, que inversions d'aquestes característiques donen pas a contractacions i, conseqüentment, a generar riquesa.

En la seva visita al Sincrotró Alba, Tremosa va poder parlar amb alguns dels investigadors que treballen en projectes aprofitant la tecnologia del laboratori de llum. "Ens diuen que el problema és que són dels millors del món generant dades, però no en què la indústria del voltant pugui treure profit i generar negoci a partir de la informació que extraiem", conclou el conseller.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.