El Tribunal Constitucional anul·la bona part de la Llei que regula els preus del lloguer

El TC considera que la llei catalana envaeix competències de l'Estat, que ha de garantir un "mercat únic"

El Tribunal Constitucional ha anul·lat per unanimitat bona part de la llei catalana que regula els preus del lloguer, però la decisió de l'alt tribunal tindrà efectes en els contractes signats a partir d'ara. El TC considera que la Generalitat envaeix competències de l'Estat, que ha de garantir un "mercat únic". A Cerdanyola del Vallès s'aplica aquesta llei per petició de l'Ajuntament i aprovació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

El TC ha estimat el recurs presentat pel Partit Popular contra la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatges, que establia que els lloguers havien de respectar el preu de referència en el mateix entorn urbà i no podien pujar respecte a l'anterior contracte.

En concret, el TC declara inconstitucionals els articles, 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 i 16.2, així com diverses disposicions. Remarca que la Constitució reserva a l'Estat la potestat de fixar les bases de les obligacions contractuals i li atribueix la competència per establir els criteris d'ordenació general del sector de la contractació privada. I això és així, continua, perquè hi ha la "necessitat de garantir un comú denominador en els principis que han de regir les obligacions contractuals".

Ara bé, aquesta resolució no afecta les situacions jurídiques consolidades. Els contractes celebrats amb anterioritat al moment de la present resolució es mantenen en els seus termes.

La resposta del Sindicat i els partits

El Sindicat de Llogateres demana "desobeir" la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre parcialment la llei catalana de mesures urgents per la contenció dels lloguers aprovada l'any 2020. L'entitat ha comparegut aquest dijous al Parlament per demanar que s'elabori una nova norma que substitueixi la que ha tombat l'Alt Tribunal. "Ho tornarem a fer, tornarem a regular els lloguers", ha explicat la portaveu Carme Alcarazo després d'assegurar que la llei ha permès reduir el preu de l'habitatge sense reduir-ne l'oferta. Representants d'ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP, formacions que van donar suport originalment a la lleig, també han criticat la decisió judicial en resposta a un recurs del PP.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha ressaltat la necessitat d'impulsar una nova llei catalana d'arrendaments urbans per concretar el dret a l'habitatge "en el seu conjunt". Així mateix, ha lamentat que "una vegada més" el Tribunal Constitucional hagi frenat una proposta feta des del Parlament per "avançar" en drets. La diputada de Junts, Glòria Freixa, ha apostat per "analitzar" la decisió judicial i treballar perquè aquestes normatives no siguin tombades de nou. En aquest sentit, ha demanat legislar d'una manera "fiable" en àmbits com l'habitatge i ha recordat que la seva formació va presentar esmenes al text anul·lat ara pel TC.

Des de la CUP, la seva diputada Montserrat Vinyets ha apuntat que la norma anul·lada parcialment era només "un primer pas". És per això que ha demanat fer "un pas endavant" en la regulació de preus elaborant una nova llei catalana que parteixi de la tesi que tota Catalunya està en una situació "tensa" i que cal limitar-ne els preus. Per part d'En Comú Podem, la diputada Susana Segovia ha afirmat que "un cop més" el Tribunal Constitucional ha sigut una "eina" del PP. "No per esperable fa menys mal", ha lamentat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.