La UE reobre fronteres amb 15 països extracomunitaris

L'estat espanyol obrirà fronteres els dies 2 i 3 de juliol

A partir d'aquest dimecres 1 de juliol, els països de la Unió Europea poden rebre persones vingudes de 15 països extracomuntaris. Els països de la UE gan acordat assumir aquesta recomanació, tot i que cada estat podrà decidir quan fa efectiva la reobertura de fronteres. En el cas de l'estat espanyol, no s'obriran les fronteres a aquests països fins als dies 2 i 3 de juliol. 

Els 27 estats de la UE van aprovar, el dimarts 30 de juny, per majoria qualificada la llista de països que podran accedir al territori europeu després d'intenses negociacions els últims dies. En aquest grup reduït no hi ha els Estats Units o Rússia, ni tampoc la major part d'Amèrica, molt afectada ara mateix per la pandèmia de la Covid-19. Per contra el llistat inclou: la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Uruguai i Ruanda. També es permetrà la reobertura de fronteres amb països fortament vinculats a la UE com són Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà.

Espanya ja permetia la lliure circulació amb Andorra per la seva proximitat. Ara, amb aquesta recomanació la resta dels estats de la UE també podran obrir les portes als andorrans. En el cas de la Xina, els 27 han optat per exigir a Pequín que aixequi el vet d'entrada als europeus si vol que els seus ciutadans puguin viatjar al bloc europeu. Una exigència que no ha detallat per a la resta de països. De fet, en un comunicat defensen que la "reciprocitat s'ha de tenir en compte" cas per cas.

 

Espanya esperarà

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va anunciar el mateix dimarts que Espanya esperaria fins als dies 2 i 3 de juliol per obrir les seves fronteres als països de la llista. "És un pas importat i cal un abordatge monitoritzat amb mesures de control", va dir Montero.

Tot i l'acord polític entre els estats de la UE per reobrir les fronteres externes amb un limitat grup de països, els governs europeus tenen la competència exclusiva per gestionar els seus controls fronterers, de manera que està a les seves mans aplicar aquesta reobertura pactada a Brussel·les.

Per elaborar la llista els estats han tingut en compte la situació epidemiològica de cada país, com les autoritats estan gestionant la pandèmia i la fiabilitat de les dades. En concret, posen com a condició que el nombre de contagis en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants sigui inferior o similar al de la UE, que en comparació amb el període anterior vagi a la baixa o estigui estable. El llistat s'anirà actualitzant cada dues setmanes en funció de l'evolució de la pandèmia.