La vacunació pren ritme a Cerdanyola amb el 20% de la població vacunada

Alguns col·lectius de la població ja supera el 90% de la vacunació mentre altres no arriben al 25%

La vacunació contra la COVID-19 pren ritme a Cerdanyola del Vallès, i els darrers 15 dies més de 4.000 persones han rebut com a mínim la primera dosi de la vacuna. En aquest sentit, el 21% dels cerdanyolencs ha rebut ja aquesta primera dosi, mentre que el 6,6% ha rebut la segona.

En xifres totals, dels 57.855 habitants de Cerdanyola -segons xifres de l'IDESCAT del 2020-, 12.235 han estat vacunats amb la primera dosi, dels quals 3.821 han rebut també la segona, a 12 d'abril, segons dades del Departament de Salut. Tot i l'acceleració, la ciutat encara està lluny d'arribar al 70% de la població vacunada. Cal recordar que tant la conselleria de Salut de la Generalitat com el ministeri de Salut del Govern espanyol van afirmar que s'arribaria a aquesta xifra a l'estiu, la qual cosa sembla difícil a hores d'ara.

Més vacunacions en els últims dies

La vacunació avança arreu de Catalunya i de l'Estat, i ha augmentat el nombre de dosis setmanals també a Cerdanyola. Des del 29 de març fins a l'11 d'abril, 4.055 persones han rebut la primera dosi de la vacuna. Aquesta xifra representa el 33% de les primeres dosis posades des del mes de desembre a la ciutat.

Aquesta xifra indica l'acceleració de la vacunació en els darrers dies al municipi. El percentatge, però, no és tant clarificador pel que fa a la segona dosi. I és que, si bé és cert que en les últimes tres setmanes s'ha viscut un augment d'administracions de segones dosis de la vacuna, l'acceleració no ha estat tant pronunciada com la de l'administració de primeres dosis. Així, des de finals de març fins a l'11 d'abril, s'han col·locat el 6,6% del total de segones dosis.

 

 

El 97% dels usuaris de residències, vacunat

La xifra de població de Cerdanyola total vacunada és del 21%, però col·locant la lupa i ampliant la visió en els diferents col·lectius poblacionals, s'observa que n'hi ha alguns que ja estan força coberts contra la Covid-19 gràcies al percentatge de vacunació que tenen.

Per exemple, el grup que viuen en residències geriàtriques i centres sociosanitàris ja ha estat vacunat amb la primera dosi en un 97,8%, amb la segona dosi en un 96,1% i amb pauta completa, és a dir, les dues dosis, el 97%. Cal tenir en compte que la pauta completa també inclou les persones menors de 66 anys que hagin patit la Covid-19 i que només necessiten una dosi.

 

També presenta un percentatge de vacunació alt el col·lectiu de treballadors en residències. Un 84,4% d'aquestes persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna, un 80,6% la segona dosi i un 80,9% la pauta completa.

Aquest gran percentatge de vacunació entre el col·lectiu de persones que viuen en residències o de treballadors sanitàris contrasta, però, amb el de la població total major de 16 anys, que arriba a un 24,9% de primeres dosis, a un 7,7% de segones dosis i a un 8% de pauta completa.

A més, comença a crèixer la xifra de vacunats entre la població de 70 a 79 anys que per criteris mèdics no han pogut rebre la vacuna d'AstraZeneca i ara estan rebent les vacunes Pfizer i Moderna. Entre aquest col·lectiu, un 29,8% de les persones han rebut la primera dosi, un 2,1% han rebut la segona dosi i un 2,1% té la pauta completa.