Els veïns del carrer de Santa Teresa, preocupats per l'evolució de la reurbanització de la zona

Parlem amb el veïnat de Ca n'Altimira i alguns comerços de la zona l'estació de RENFE i el carrer de Santa Teresa

Va ser l'any 2018 quan coneixíem que la propietat d'El Punt Vallès havia decidit tancar els cinemes de Cerdanyola del Vallès i venia els terrenys on s'ubiquen els cinemes a una constructora privada per a urbanitzar habitatges.

Així, la modificació i aprovació del Pla General Metropolità (PGM) suposa la reurbanització a l'entorn de l'estació de RENFE i el carrer de Santa Teresa, on ja han començat les obres i on es troben alguns dels comerços de la ciutat i els antics cinemes El Punt.

No obstant això, el veïnat de Ca n'Altimira ha denunciat una sèrie de situacions i han presentat un recurs a l'Ajuntament per lluitar perquè aquesta zona es construeixi "d'una forma millor".

Els veïns, preocupats pel canvi urbanístic

El veïnat aclareix, però, que no estan en contra de l'ordenació urbanística de la zona, necessària des de fa temps, sinó de com s'ha realitzat i del resultat de l'aprovació definitiva.

Lluis Toledano, portaveu de la Plataforma d'Afectats Urbanisme dels veïns de Ca n'Altimira explica que la reurbanització de la zona ha presentat una sèrie de problemes dels quals "l'Ajuntament en té coneixement, però no fa cap actuació".

Els veïns troben que les coses "no es van fer correctament des del principi" amb l'enderrocament dels cinemes El Punt on no van veure que es complissin les mesures de seguretat amb relació al desamiantatge de l'edifici.

Més info: Comença el desmuntatge dels cinemes El Punt

Ara, expliquen, el problema més gran és la plaga de rates que pateix el barri. "A l'edifici número 11 del carrer de Santa Teresa no s'està fent cap mena de manteniment: és un edifici abandonat on hi ha okupes i gent amb contractes de lloguer de renda antiga", diu Lluis Toledano.

A més, els veïns afirmen que el Passeig del Pont s'està esfondrant i, malgrat haver solucionat el problema a curt termini, segueixen pensant que aquest carrer "no és el més adient per fer tanta edificació".

El mal estat de les obres i dels edificis abandonats ha provocat una plaga de rates / Cedida

El mal estat de les obres i dels edificis abandonats ha provocat una plaga de rates / Cedida

Tanmateix, lamenten no haver estat consultats en la modificació del PGM i ara estan vivint aquesta reurbanització amb incertesa. El que demanen és que la zona "no es massifiqui tant". "Hem passat de 12.000 metres d'habitatge a pràcticament 20.000", explica Toledano.

El veïnat Ca n'Altimira explica, però, que no veuen negatiu que es dupliquin els locals comercials. El que els fa por, diuen, és que tots els nous pisos de lloguer es converteixin en pisos turístics a causa de la proximitat amb l'estació de RENFE i a tan sols vint minuts de la Plaça Catalunya de Barcelona. "No volem que sigui així per tots els problemes que generen aquest tipus de pisos turístics".

Els comerços, adaptant-se al canvi

Comerços de la zona s'han vist obligats a traslladar els seus locals a altres punts de la ciutat a causa de la modificació del PGM. És el cas de la Farmàcia Valls i del restaurant Malagrapa.

"El canvi ens suposa una sensació agredolça. Sentim pena i nostàlgia, però alhora il·lusió per passar a estar a un lloc més transitat", expliquen des de la Farmàcia Valls, ara ubicada a l'Avinguda de la Primavera número 7, després de 100 anys al mateix lloc.

Més info: La Farmàcia Valls canvia de local després de 101 anys

També ho veuen així des del restaurant Malagrapa, després d'estar dotze anys ubicats al carrer Santa Teresa: "Quan hi havia el cinema, el carrer tenia vida, però ara estem contents amb aquest trasllat perquè fins i tot hi puc tenir terrasseta..."

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.