Els veïns de Montcerdà reclamen millores a la mobilitat del barri

Les demandes de més freqüència de busos es sumen a les històriques reclamacions veïnals de prevenció d’incendis i millores generals del barri

L’Associació Veïnal de Montcerdà del Bosc reclama a l’Ajuntament de Cerdanyola millores en la mobilitat del barri, situat al costat de la masia de Can Cerdà i enmig del Parc Natural de Collserola i comunicat pel nucli urbà de la ciutat a través de la carretera d’Horta. En concret, els veïns i veïnes del barri demanen una major freqüència d’autobusos que connectin Cerdanyola amb Montcerdà del Bosc.

Actualment hi ha tres busos al dia: un al matí, un al migdia i l’últim a les 17 h. De manera que, segons la presidenta de l’associació veïnal, Patricia Casanueva, “si la teva jornada laboral acaba més tard de les cinc de la tarda, estàs obligat a disposar de vehicle privat”. A més a més, tal com destaca la presidenta, “al barri també hi viuen alguns joves que estan incomunicats a partir de certa hora”.

 

 

Des de l’associació també demanen que s’explorin altres vies, com podria ser l’autobús a demanda o allargar el trajecte que fa l’autobús que va fins a la Fundació Catalonia, situada a 1,5 km de l’inici del barri de Montcerdà. “Ara mateix no ens serveix aquest bus, perquè després hauries d’anar caminant per la carretera o per la muntanya i és perillós”, afirma Casanueva.

En aquest sentit, el passat 26 de novembre els veïns i veïnes de Montcerdà van organitzar una xocolatada reivindicativa sota el lema “Fa 60 anys que va arribar la llum a Can Cerdà, quan arribarà el bus?”. En la jornada també hi van assistir diversos representants de l’Ajuntament, com el regidor de Medi Ambient, Antonio Otero, la Regidora de Barris i Centres Cívics, Andrea Borrego i la regidora d’Acció Social, Sonia Rodríguez.

Precisament des del consistori asseguren que s’està negociant un nou Pla de Mobilitat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i han comunicat als veïns i veïnes de Montcerdà que “aviat rebran notícies sobre el tema”. Tot i això, Casanueva posa en dubte aquest Pla de Mobilitat:  “no sabem fins a quin punt això podrà cobrir les nostres necessitats”, i considera que “si no es fa tenint en compte al veïnat, aquest Pla no serà gaire transformador”.

Des de l’Ajuntament, per això, declaren que estan negociant amb l’AMB que és qui té la competència de Mobilitat. D’altra banda, alguns representants del partit a l’oposició Esquerra Republicana de Catalunya, també van assistir a la trobada per a donar suport a les reclamacions del veïnat.

 

La prevenció d’incendis, una reclamació històrica:

A banda de les millores a la mobilitat del barri, també s’hi suma una de les reclamacions més recurrents del veïnat de Montcerdà: la prevenció dels incendis. El barri, enmig dels boscos de Collserola, és un dels punts més crítics del territori català en quant al risc d’incendis. Aquest estiu, davant la calor extrema i la falta de pluges, Protecció Civil de la Generalitat va decidir activar la fase d’Alerta del Pla d’Emergències per incendis forestals a Catalunya pel risc d’incendi forestal previst a partir d'aquell dia.

Més info: Montcerdà del Bosc es veu desemparat per l'Ajuntament davant del risc d'incendi

 

El Parc Natural de Collserola va demanar extremar les precaucions en el medi natural i no accedir al Parc mentre durés aquest episodi d’alerta i d’altes temperatures. El Consorci va activar el Protocol d’actuació, conjuntament amb les policies locals, guàrdies urbanes i ADF dels municipis del Parc i va reforçar el dispositiu de vigilancia activa amb el personal vinculat a tasques de manteniment.

Tot i això, des de l’associació veïnal assenyalen que a Montcerdà “no es va produir aquesta vigilància activa”, com sí que es va fer a altres municipis que també formen part del Consorci del Parc Natural de Collserola. “Aquest estiu l’única actuació que es va fer va ser un pla de manteniment i neteja dels arbres del voltant de les cases”, explica Casanueva.

Els veïns també hem demanat un simulacre d’actuació davant el risc d’incendi. Enguany es va aprovar el nou Pla de Riscos Naturals, entre ells els incendis. Tot i això, la presidenta de l’associació creu que “caldria fer un simulacre per tal de posar en pràctica les directrius del Pla”.

 

Millores generals del barri

Entre d’altres qüestions, els veïns i veïnes de Montcerdà tampoc s’obliden d’aspectes tant bàsics com l’enllumenat del barri, la comunicació de les cases que es troben a peu de carretera amb les que estan més a munt de la muntanya, l’adequació de la carretera per a casos d’emergència o la reducció de la velocitat en el tram de carreter que compren el barri, com si fos qualsevol altra zona residencial.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.