Presó per a sis Mossos per agredir dues persones a Cerdanyola l'any 2016

La Direcció General de Policia els ha suspès de sou i feina

La secció 7ª de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a penes de quatre i cinc anys de presó i quatre d'inhabilitació sis agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra per agredir greument dos joves a Cerdanyola del Vallès l'abril del 2016. Els joves van fugir amb cotxe d'un control i en la fugida es van accidentar. En arribar els agents, els van colpejar per tot el cos reiteradament, causant-los lesions importants i fins i tot la pèrdua de visió en un ull al conductor. Els agents van al·legar que les lesions se les havien fet en l'accident, però el tribunal no ho veu possible i els condemna per lesions greus i tortures en la seva versió de delicte contra la integritat moral, amb l'atenuant de dilacions indegudes i l'agreujant de prevaliment de càrrec públic.

La Direcció General de Policia ha decidit suspendre de sou i feina els sis agents i no descarten expulsar-los del cos quan hi hagi sentència ferma. 

Sant Jordi de l'any 2016

Segons la sentència, cap a la mitjanit del dia de Sant Jordi del 2016, els sis agents feien un control de seguretat ciutadana a la zona del polígon de La Clota - Polizur, concretament al carrer Montclar, molt proper a la C-58. Poc abans de la 1 de la matinada d'aquell dissabte 23 d'abril, dos dels agents van aturar un turisme Citroen Xsara amb dos joves de 20 i 22 anys als seients davanters. Després de demanar-los que aturessin el vehicle en una zona habilitada, el conductor va reprendre la marxa a 65 km/h i es va iniciar una persecució que va acabar amb el cotxe fugitiu impactant contra una estructura de formigó. Després del xoc van arribar al lloc els agents que havien aturat el vehicle inicialment i al cap d'uns minuts ho van fer els altres quatre policies.

A partir d'aquí, segons apunta la sentència, els acusats, "de comú acord i amb l'ànim de malmetre la integritat física, psicològica i moral" dels dos ocupants, que no van oferir cap resistència, van voler-los castigar per haver fugit del control. Els van donar cops de puny i puntades de peu a la cara, cap i cos, a més d'insultar-los, i intentaven intimidar-los i humiliar-los dient-los coses com: "Us podríem matar i aquí no se n'adonaria ningú". A més, van arrencar un altaveu pesat del maleter del vehicle sinistrat i el van deixar caure a terra a prop d'ells per causar-los temor. També van tallar el cinturó de seguretat del copilot i els van colpejar amb la sivella.

Els agents neguen els fets

En el judici, els agents van negar haver agredit els joves i van assegurar que les lesions se les havien fet en l'accident. No obstant, diverses proves pericials porten a concloure al tribunal que la major part de les lesions eren impossibles de causar pel tipus de xoc que havien patit o per l'activació de l'airbag. A més, el tribunal recorda que les lesions causades amb el cinturó de seguretat tallat són poc discutibles.

A causa dels múltiples cops, el jove de 22 anys, conductor i que treballava d'operari a Panrico, va rebre un primer cop de puny del primer agent que va arribar, mentre l'altre agent detenia el copilot i encara no havien arribat els companys. El cop de puny li va causar una lesió a l'ull que li ha comportat pèrdua d'agudesa visual del 90%. A conseqüència dels cops de tots els acusats va patir nombrosos hematomes al cap, lesions a braços, cames, coll i tòrax, hematomes als costats, fractura d'una dent i edemes a les mans. Tot això li va provocar ansietat, un trastorn adaptatiu, depressió, aïllament i reclusió. Va rebre tractament psiquiàtric i va trigar sis mesos en recuperar-se.

El jove de 20 anys, cambrer de professió i que anava de copilot, va patir lesions a l'ull, nas, llavi, dents, esquena i fractura d'una costella, a més d'ansietat. Al cap de pocs dies va patir un brot psicòtic i pensava que els metges que el tractaven el volien enverinar per encàrrec dels policies. Va trigar quatre mesos a recuperar-se.

Per tot això, l'Audiència condemna el principal acusat a 5 anys i 45 dies de presó i quatre anys d'inhabilitació com a autor de lesions greus per imprudència i un delicte de tortures per atemptat greu contra la integritat moral, amb l'agreujant de prevaliment de càrrec públic i l'atenuant de dilacions indegudes. A més, haurà de pagar uns 5.000 euros al copilot i uns 33.500 al conductor. Els altres cinc Mossos han estat condemnats a 4 anys de presó i 4 d'inhabilitació com a coautors dels mateixos delictes i hauran de pagar uns 5.000 euros a cada víctima. Les indemnitzacions, 60.000 euros per al conductor i 30.000 per al copilot, seran assumides per l'assegurança de la Generalitat.

La Direcció General de Policia els suspèn de sou i feina

La Direcció General de Policia ha suspès de sou i feina els sis agents de l'ARRO dels Mossos que van agredir dos joves a Cerdanyola del Vallès l'abril del 2016. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que aquest mateix matí, un cop comunicada la sentència que condemna els agents, se'ls ha obert un expedient disciplinari i se'ls ha apartat del cos de forma cautelar a través de la suspensió de sou i feina. Els agents han estat condemnats a quatre i cinc anys de presó i quatre d'inhabilitació per l'agressió del 2016. Elena ha fet aquestes declaracions des de Lleida, on aquest divendres participa a la Junta local de seguretat de la ciutat.

A banda, també s'hi ha referit el cap de la policia, Pere Ferrer, en una entrevista a 'Ràdio 4'. Ferrer ha dit que dijous la Divisió d'Afers Interns va ser requerida per l'Audiència per aportar unes dades i ha apuntat que la previsió era poder establir en les hores següents mesures cautelars "exemplars", així com obrir els expedients pertinents. Ferrer ha plantejat la possibilitat d'expulsar-los del cos quan hi hagi sentència ferma, com passa "en el cas de qualsevol altre funcionari" si es ratifica la sentència de presó, ja que segons ha detallat encara hi ha possibilitat de recurs al TSJC i al Suprem. Tanmateix, ha defensat l'adopció de mesures cautelars: "Ja sabem que hi ha una condemna per uns fets gravíssims", ha dit.  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.