VÍDEO: Detenen cinc atracadors que van robar a un comerç de Cerdanyola

Els detinguts haurien actuat també a Barcelona i Badalona, robant un botí de més de 75.000 euros

Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc membres d'un grup d'atracadors que va actuar a Cerdanyola del Vallès, Barcelona i Badalona. Els detinguts intimidaven les víctimes amb armes de foc i disparant conta les parets. Els investigadors estimen que el valor del material robat superaria els 75.000 euros.

Robatoris amb violència

Un equip conjunt d’agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona i de la Unitat Central d’Atracaments de la DIC van investigar diferents robatoris violents amb el mateix modus operandi, que finalment van convergir en la desarticulació conjunta del grup criminal.

En el transcurs de la investigació, han detingut cinc persones pertanyents a un grup criminal "molt violent especialitzat en atracaments a establiments comercials a Barcelona", destaquen des del cos. Als detinguts se’ls atribueix els delictes la pertinença a grup criminal, i delictes de robatori amb violència, robatori i furt d’ús de vehicle i temptativa d’homicidi.

 

Modus operandi

El modus operandi era molt similar en tots els fets. Entre tres i quatre persones s’aproximaven en un vehicle a la botiga, i mentre el conductor s’hi quedava per assegurar la fugida i vigilar el perímetre, els altres accedien a l’interior. Un cop a dins no dubtaven en colpejar els treballadors i clients, exhibir una arma de foc i inclús utilitzar-la disparant contra les parets o sostre per augmentar exponencialment el nivell d’intimidació de les víctimes.

El repartiment de tasques també era el mateix en tots els atracaments. La persona que portava l’arma era qui donava les ordres, mentre que l’altre o altres autors eren els que accedien a la caixa registradora i als magatzems de les botigues per endur-se el material. 

Inici de la investigació

La Unitat Central d’Atracaments és la unitat central és l’encarregada de la investigació dels atracaments dins del cos de Mossos d’Esquadra, en especial d’aquells que es caracteritzen per la seva complexitat, o per l’afectació a diverses regions policials. La investigació del cas es va iniciar a finals de gener de 2022 amb un atracament a un establiment de compra-venda d’or on els autors van utilitzar violència sobre una de les empleades del local fins obligar-la a obrir la caixa forta.

Segons apunten des de Mossos d'Esquadra, a mitjans de febrer es van produir quatre atracaments el mateix dia, un d’ells en grau de temptativa, a quatre joieries de Barcelona. En aquest cas, tot i que el modus operandi era similar, els autors es desplaçaven en ciclomotors. Posteriorment, els investigadors van observar que els autors eren els mateixos que en el primer robatori.

En un d’aquests atracaments, un dels autors va esgrimir una arma de foc, va apuntar a una de les persones que treballava a l’establiment, va disparar amb la intenció de neutralitzar-la en el seu intent de demanar ajuda, tot i que finalment el tret va impactar en una paret. Paral·lelament al transcurs de la investigació, el 21 de febrer es va produir un altre robatori violent amb arma de foc en una joieria de Badalona.

Una altra branca de la investigació

Els agents de la Divisió d’Investigació Criminal a Barcelona van iniciar una investigació el passat 31 de desembre arran d’un robatori violent a una botiga de tecnologia. Els investigats van accedir i van amenaçar amb una arma de foc real amb la que van disparar a una de les parets de l’establiment per endur-se diners en efectiu i material informàtic.

"Les diferents gestions practicades van permetre identificar a dues de les persones que van cometre l’atracament, i a partir d’aquí van obtenir indicis suficients per relacionar-los amb dos fets més: un a una altra botiga de tecnologia, on van tornar a exhibir la pistola semi-automàtica, i l’altre a un establiment d’alimentació", expliquen des de Mossos. Anteriorment als atracaments, els membres del grup van sostreure dos vehicles de gamma mitja-alta hores abans de la comissió del fet, amb la intenció de dificultar l’acció policial. Un cop executat el robatori, fugien i abandonaven aquest mitjà de fugida en altres poblacions.

Explotació del cas

"La coordinació entre les unitats d’investigació centrals, les regionals i les unitats investigadores de les comissaries afectades va permetre detectar l’acció del grup, i les coincidències entre els autors en tots els fets investigats", assenyala el cos policial. Així doncs, van poder identificar cinc dels seus membres i obtenir indicis suficients per atribuir-los l’autoria de set robatoris violents a Barcelona, un a Cerdanyola i un altre a Badalona.

El dia 22 de febrer, un equip conjunt format per efectius de les dues unitats que van liderar les investigacions van detenir els cinc presumptes autors dels robatoris i van realitzar diverses entrades i escorcolls a domicilis. A un dels domicilis, entre d’altres objectes d’interès per la investigació, van localitzar una arma de foc, que un cop analitzada pels tècnics del laboratori de balística van confirmar que era la mateixa arma utilitzada en tots els robatoris.

Un dels detinguts, que tenia una ordre de detenció vigent perquè estava internat a presó i no havia retornat a presó durant un permís, va intentar fugir un cop estava detingut. Així mateix, la Unitat d’Investigació del districte de Nou Barris va imputar un altre fet comés a la seva demarcació en una botiga de telefonia i on també havia identificat als mateixos autors. Quatre dels cinc detinguts van entrar a presó provisional, un cop van passar a disposició judicial.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.