Les treballadores de la Residència Joan XXIII, en lluita per a reclamar més drets

Un centenar de persones s’han manifestat en suport a la vaga indefinida que les treballadores estan duent a terme des de fa un mes

“Per un sou digne” o “El nostre sacrifici, el vostre benefici” han sigut alguns dels lemes que s’han pogut veure durant la concentració d’aquest dissabte 17 de juny a la plaça de l’Abat Oliba. Un centenar de persones, entre elles treballadores i familiars de la Residència Joan XXIII, s’han manifestat en suport a la vaga indefinida que estan duent a terme des de fa un mes.

Les treballadores i familiars de la residència pública Joan XXIII per a persones amb discapacitat intel·lectual, s’han fet veure amb una samarreta vermella amb el lema “En lluita” i han estat acompanyades d’altres associacions i sindicats, que també han participat als parlaments.

Altres associacions i sindicats també han participat en els parlaments. FOTO: Guillem Barrera

Altres associacions i sindicats també han participat en els parlaments. FOTO: Guillem Barrera

 

La tònica de la tarda han sigut les reclamacions per a aturar la privatització tant de les residències de persones amb discapacitat com de les residències de la gent gran i per a millorar les condicions econòmiques i laborals de les treballadores del sector.

En concret, han demanat una pujada salarial del 20% amb la inclusió de plusos de transport i perillositat, la millora de les polítiques de conciliació, que es respectin les ràtios del plec de condicions a tots els torns i un nou concurs públic pel centre en què l'empresa gestora no pugui tornar a retallar els mòduls.

Un centenar de persones es van aplegar a la plaça de l'Abat Oliba. FOTO: Guillem Barrera

Un centenar de persones es van aplegar a la plaça de l'Abat Oliba. FOTO: Guillem Barrera

 

També han denunciat que el dret a vaga de les treballadores es veu condicionat a que els serveis mínims del centre es tracta de la totalitat del personal d’atenció directe. És per això que “denunciem la precarietat econòmica a la que vivim i, d’altra banda, la precarietat de drets laborals que tenim, que ni tan sols podem convocar una vaga i fer-la com Déu mana”, ha explicat el portaveu dels treballadors i membre de la CGT, Agustín Yáñez.

Actualment, la Residència Joan XXIII és una residència pública que depèn del Departament de Drets Socials de la Generalitat. Tot i que la titularitat és pública, la gestió del projecte va a càrrec de L’onada, que és una Societat Limitada. Yáñez ha recriminat a l’empresa que no s’estigui fent càrrec del conflicte: “Des de L’onada diuen que no hi tenen res a veure”.

Agustín Yáñez és el portaveu dels treballadors i membre de la CGT. FOTO: Guillem Barrera

Agustín Yáñez és el portaveu dels treballadors i membre de la CGT. FOTO: Guillem Barrera

 

Tot i que la directora del centre s’ha reunit amb el conseller de Drets Socials Carles Campuzano, a les treballadores els preocupa que no hi hagi hagut cap acostament del Departament per tal de parlar les coses cara a cara. “Demanem que el conseller Campuzano i L’onada negociïn amb el nostre comitè de vaga una sortida a aquest conflicte”, ha afegit el portaveu.

Arrel del conflicte, des del comitè de vaga de la Residència Joan XXIII volen aprofitar per a fer una plataforma transversal de residències per tal d’agafar més força davant de les patronals i lobbies de les empreses. Yáñez ha anunciat que “tenim la intenció que aquesta plataforma de diàleg serveixi per a pressionar a les institucions, perquè baixin a parlar amb nosaltres”, i ha sentenciat que “Cerdanyola ha de ser la capital de la resistència per a dir que ja n’hi ha prou d’aquest negoci que passa per sobre de la nostra dignitat”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.