En Comú Podem es compromet a fer que la ciutat "no perdi més oportunitats"

ECP encara la recta final de la campanya de la candidatura encapçalada per Pedro Arco

En la recta final de la campanya electoral, el candidat d'En Comú Podem Cerdanyola, Pedro Arco, s'ha compromès a canviar la forma de fer política a la ciutat i ha retret als últims governs municipals que s'hagin perdut oportunitats per a Cerdanyola. Ho va fer en el marc de l'acte final de campanya d'ECP a l'associació de veïns de Sant Ramon.

L'acte, que estava previst fer-se a la plaça de l'Abat Oliba, però s'ha traslladat a causa de la pluja, també ha comptat amb els parlaments del número dos d'ECP, Santi Cayuela; l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos; la portaveu de Podemos, Isa Serra; i la coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán.

"Un govern d'esquerres progressista de debò"

El número dos de la llista d'En Comú Podem, Santi Cayuela, ha donat el tret de sortida a l'acte assegurant que la seva formació garanteix un "un govern d'esquerres progressista de debò". Cayuela també ha assenyalat algunes de les necessitats a les quals cal respondre a la ciutat: l'Hospital Ernest Lluch de gestió 100% pública o un pla d'equipaments, entre d'altres. Qui va ser regidor d'ICV també ha criticat la gestió del govern del PSC: "No volem un govern que es conformi governant fent poquetes coses. Això ha anat fent el PSC: mínim esforç i arriscar-se al mínim perquè la ciutadania no s'emprenyi i els afecti a les eleccions".

La coordinadora de Podem CatalunyaConchi Abellán, ha tornat a Cerdanyola per donar suport a la candidatura de Pedro Arco. Abellán també ha retret el paper del PSC al capdavant del govern municipal: "Porteu 30 anys de govern socialista, amb un PSC que no ha estat capaç de plantar-se davant la Generalitat i demanar l'hospital tan necessari que es va plantejar fa 20 anys".

Conchi Abellán ha fet especial incidència en qüestions locals, com el projecte del Parc de l'Alba. "És incomprensible fer 5.000 habitatges sobre sòl contaminat". També ha criticat que el PSC defensi projectes com el Quart Cinturó. Per defensar el vot cap a En Comú Podem, Abellán ha tret pit de les fites assolides des de Unidas Podemos al govern estatal: "Hem pujat més d'un 8% les pensions, també hem apujat el salari mínim i hem fet llei d'habitatge que permetrà regular el preu del lloguer. Això no són promeses electorals, són fets".

El cas de Montcada i Reixac

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va accedir a l'alcaldia l'any 2015 i acumula dos mandats al capdavant del govern montcadenc, primer amb ICV i després sota la marca En Comú Podem. Abans d'entrar en matèria, Campos ha agraït el suport i l'amistad del cerdanyolenc Santi Cayuela. Tot seguit, ha fet un repàs de què defineix com a diferència quan governa el PSC i quan ho fan la seva coalició. "L'any 2015 no teníem majoria i havíem de pactar tots els punts que portàvem al Ple. Vam trobar consens, vam aprovar pressupostos i vam complir els acords. A Cerdanyola no s'han complert els acords". Com a exemple, Campos ha assenyalat dues propostes que ECP va pactar amb el PSC a canvi del seu vot favorable: el centre de dia per a la gent gran i les cobertes de plaques fotovoltaiques.

Un altra diferència que va apuntar l'alcaldessa del municipi veí: "A Cerdanyola no arriben al 50% del compliment del Pla d'Acció Municipal. A Montcada hem arribat al 80%". Campos considera que el PSC no defensa els interessos del veïnat davant d'altres administracions. "Si a Montcada féssim el mateix, no haguéssim aconseguit el soterrament de la via del tren", ha afirmat.

Sobre l'Hospital Ernest Lluch, Campos ha lamentat que altres partits apuntin a Montcada com el problema que encalla el projecte: S'ha dit que Montcada posava pals a les rodes a la construcció de l'hospital. Hem defensat els interessos de Montcada i alguns dels punts que s'estaven redactant van en contra dels interessos del municipi. L'hospital es construirà i serà de gestió 100% pública".

"ECP té valentia per governar"

Per una altra banda, la portaveu de PodemosIsa Serra, ha afirmat que "En Comú Podem té la valentia per governar a l'Ajuntament". També ha considerat que aquestes eleccions són "un punt i seguit del canvi que vam iniciar fa molts de temps", així com un moment clau per "revalidar el govern de coalició".

Serra, qui també es assessora el Ministeri d'Igualtat, ha destacat la importància de "continuar avançant" malgrat els interessos que "volen impedir accions com la regulació dels preus del lloguer o que hi hagi una llei de l'habitatge". "Tot això ha estat gràcies a l'empenta d'Unidas Podemos", assegura. La portaveu del partit assenyala que el seu projecte polític ha aconseguit avançar gràcies a "dir veritats", "tenir un programa boníssim i la determinació per aplicar-lo" i "per ocupar tots els espais".

Pedro Arco davant una cinquantena de persones a l'AV Sant Ramon. FOTO: Mónica GM

Pedro Arco davant una cinquantena de persones a l'AV Sant Ramon. FOTO: Mónica GM

Arco aposta per més participació

El candidat d'ECP a Cerdanyola, Pedro Arco, ha tancat l'acte assegurant que "Cerdanyola no ha avançat al mateix ritme que altres pobles" i ha posat Montcada com a exemple. Arco ha carregat contra els últims governs: "No ens podem permetre 30 any més perdent oportunitats". Sobre la feina feta aquests quatre primers anys d'ECP al ple de l'Ajuntament, Arco ha lloat les propostes que han plantejat i negociat els tres regidors de la coalició. "Hem posat en agenda de l'ajuntament temes que si no fos per nosaltres, no s'hagués parlat", diu.

L'alcaldable ha posat el focus en la necessitat d'impulsar les energies renovables i ha recordat la creació la taula de l'habitatge. En aquest sentit, ha criticat que es vulguin construir habitatges al Parc de l'Alba abans de resoldre completament la situació dels abocadors. "Parlen de 20 milions d'euros, però calen 200 milions només per resoldre l'abocador de Can Planas", ha dit, afegint que no es pot permetre "que la gent pugui viure allà i emmalaltir". Durant aquest mandat, ECP també ha defensat la gestió pública de serveis com l'aigua i les Escoles Bressol Municipals. Aquest últim punt el van acordar amb el govern del PSC i es va complir.

Tot i això, Arco considera que els socialistes es "queden a mitges" i tiren endavant "projectes personals de l'alcalde". "Durant el 2022 no s'ha complert ni el 20% de les inversions", retreu. La resposta d'ECP a tot plegat, segons el seu candidat, és "fer política d'una altra manera donant veu al poble i empoderant el veïnat". Això ho volen fer amb "centres cívics modernitzats a tots els barris i en el qual hi hagi atenció directa als ciutadans i amb representants de serveis socials".

També aposten pels pressupostos participatius, l'aprovació d'un pla de mobilitat i es compromet a exigir a la Generalitat que faci els serveis que necessita la ciutat i que li correspon fer al govern català. Sobre mobilitat, s'ha posicionat en contra del Túnel d'Horta i ha apostat per reforçar formes de moure's més enllà dels cotxes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.