ERC presenta el seu pla de mandat i admet que necessitaran fer pactes per aplicar-lo

La candidatura d'ERC, amb Albert Turon al capdavant, ha explicat els punts claus del seu programa electoral

Esquerra Republicana ha presentat, aquest dissabte 20 de maig, el seu pla de mandat per als pròxims quatre anys. Des de la candidatura que lidera Albert Turon asseguren que volen defensar les seves propostes des del govern municipal "per tenir les eines per a fer-les possibles" i assenyalen que per fer-ho necessitaran arribar a pactes.

La portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament i excandidata de la formació, Helena Solà, ha donat el tret de sortida a l'acte, des de la sala Orlando Barrial del Museu d'Art, destacant la importància de tenir un pla de mandat treballat. "Aquest programa és fruit d'un treball intens de molts anys", ha dit, posant en valor la tasca del grup municipal i de la resta de persones que formen la candidatura.

Helena Solà condueix l'acte de presentació del programa d'ERC. FOTO: Mónica GM

Helena Solà condueix l'acte de presentació del programa d'ERC. FOTO: Mónica GM

 

Cultura, esports i sostenibilitat

L'actual regidora d'ERC i número 24 de la llista, Carme Pina, ha repassat les seves propostes en l'àmbit de la cultura i els esports. Una d'elles és un hotel d'entitats per oferir espai a les associacions i la creació d'una targeta cultural de la ciutat. També es comprometen a fomentar la recerca de la història local, catalogar el patrimoni local, impulsar el turisme al municipi amb iniciatives com una audioguia i a crear espais per als músics locals.

Sobre els esports, Pina ha fet èmfasi en fer accessible l'esport a tota la ciutadania a través de crear espais esportius a l'espai públic, i fomentar l'esport i adaptar les instal·lacions per a persones amb diversitat funcional. També s'ha compromès a revisar el projecte del nou pavelló i piscina a la ZEM Riu Sec perquè, per exemple, es tingui en compte el waterpolo, i a visibilitzar l'esport femení i promoure la inclusió de dones en les juntes directives "en col·laboració amb entitats i clubs".

Per la seva banda, el representant del Jovent Republicà, Andreu Gaya, s'ha centrat en l'àmbit de la sostenibilitat assegurant que actualment, Cerdanyola té "un model caduc" i ha retret al govern del PSC que no hagin pres mesures al respecte. Així, ERC aposta per potenciar carrils bici, crear un nou servei d'autobús que arribi a tots els barris i que es connecti amb les estacions de Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat. "Cal posar el vianant al centre de la mobilitat", ha assenyalat Gaya, qui també ha reivindicat la millora de les voreres. Sobre la Zona de Baixes Emissions plantegen "que estigui consensuada amb la ciutadania d'una forma transparent i participativa". A més a més, proposen crear comunitats energètiques públiques i instal·lar plaques fotovoltaiques a edificis públics.

Economia i espai públic

Quant a l'àmbit de la promoció econòmicaSusana López ha explicat que l'aposta d'Esquerra s'estructura amb una idea "d'economia solidària, al servei de les persones i sostenible". Algunes de les mesures concretes que ha destacat López és la potenciació de "plans d'ocupació entre persones que tenen més dificultats per trobar feina, programes per empoderar les dones, ajudes als joves i persones amb diversitat funcional". També plantegen una millora dels polígons industrials, especialment enfocat a l'accés en bicicleta, a peu i transport públic, així com incentivar el comerç local promovent un consum de proximitat sostenible i iniciatives com la taxa Amazon de Barcelona, tancar al trànsit els eixos comercials en determinats dies i fer aparcaments soterrats.

Daniel Jovell ha estat l'encarregat de repassar les propostes d'ERC en espai públic. Per una banda, els republicans plantegen un pla de xoc als barris per arreglar sots i forats al carrer, així com "eliminar barreres arquitectòniques". També proposen un pla de retirada de l'amiant, la pacificació dels carrers, crear una xarxa de lavabos públics, espais on els gossos puguin anar deslligats i un sistema per controlar l'incivisme amb les mascotes: "Estudiarem la implantació d'un cens d'ADN dels gossos per sancionar qui no reculli els excrements de la via pública".

Daniel Jovell explica les propostes d'ERC en l'àmbit d'espai públic. FOTO: Mónica GM

Daniel Jovell explica les propostes d'ERC en l'àmbit d'espai públic. FOTO: Mónica GM

 

Drets socials i joventut

Una altra part del programa d'ERC se centra en els serveis socials. Gemma Estopà, número 4 de la llista, ha anunciat que volen transformar l'atenció des de serveis socials perquè tingui "una actitud proactiva i no reactiva com fins ara". Estopà ha explicat a la sala d'actes del MAC que aposten per defensar els "serveis bàsics fonamentals", així com per fer de Cerdanyola "una ciutat amiga de la gent grans amb noves activitats i un consell municipal de la gent gran per debatre i vehicular totes les propostes". També proposen una nova residència sociosanitària i en l'àmbit de la joventut i la infància, plantegen accions com construir una quarta escola bressol municipal i crear la figura dels educadors de carrer, entre d'altres.

Per al jovent, Mariona Agra i Gisela Hernández (Jovent Republicà) han destacat que ERC vol prendre accions per millorar l'accés a l'habitatge dels joves cerdanyolencs com, per exemple, crear una xarxa híbrida d'habitatge, establir normes pacificadores de preus i la construcció d'habitatge social públic, així com una residència d'estudiants gestionada per l'Ajuntament. A banda de la qüestió de l'habitatge, també han repassat propostes referents a l'oci i l'esport.

Democràcia i feminisme

El número 3 de la candidatura, Íñigo Garcia de Enterria, ha explicat com ERC vol fer una "transformació democràtica" de l'Ajuntament. L'actual regidor ha considerat que el consistori hauria de ser "participatiu i comptar amb la veu de la gent". Així, ha repassat algunes de les seves propostes, que impliquen fer consultes participatives com els pressupostos participatius perquè el veïnat decideixi on s'inverteixen 500.000 euros, augmentar la transparència i canviar l'organització de l'Ajuntament perquè l'administració local sigui més "àgil i propera". Quant a la seguretat, ha explicat que el model d'Esquerra és de "mediació i prevenció", i que apostaran per l'augment del nombre d'agents de Policia Local i per una nova comissaria on s'incloguin els agents de Protecció Civil i Agents Cívics.

En l'àmbit de feminisme, la número 2 de la llista i presidenta del partit a Cerdanyola, Isabel Cruz, s'ha compromès a aplicar la perspectiva de gènere en els pressupostos i polítiques que defensin, a fer accions per a les dones grans, reforçar el SAI, adaptar l'espai públic a la mirada feminista i obrir la informació municipal a la diversitat, entre altres propostes.

"Transformar aquest programa en un pla de mandat"

Per tancar l'acte, el candidat d'ERC, Albert Turon, ha demanat el vot dels assistents per poder "transformar aquest programa en un pla de mandat" i que el projecte "es faci realitat". Turon ha anunciat que aspiren a formar part del govern local i ha admès que caldrà fer pactes i trobar suports per fer-ho possible. L'alcaldable ha retret al govern del PSC no hagi acceptat les seves propostes durant aquest mandat. Turon ha fet una crida a què els assistents expliquin el projecte d'ERC durant aquesta setmana amb l'objectiu de "fer un govern que transformi Cerdanyola i que la posi en marxa per fer en una ciutat més neta, més humana, més diversa i segura".

Membres de la llista d'ERC a les eleccions municipals 2023. FOTO: Mónica GM

Membres de la llista d'ERC a les eleccions municipals 2023. FOTO: Mónica GM

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.