Josep Maria Riba (BellaterraEndavant!): "Cal donar-li més força i sentit a l’EMD"

Entrevista al candidat de BellaterraEndavant a l'EMD de Bellaterra, Josep Maria Riba

L’antic president de la Unió de Veïns de Bellaterra (UvB)Josep Maria Riba, va deixar fa uns mesos l’associació per encarar-se cap a l’àmbit polític i actualment és el candidat del nou partit polític Bellaterra Endavant (BE), a les properes eleccions municipals de Bellaterra per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra. La candidatura també es presenta a les eleccions a l'Ajuntament de Cerdanyola amb Norman Portell com a candidat a l'alcaldia. 

Com va ser el pas de formar part d’una associació de veïns a entrar al món de la política?

La veritat és que no m’ho vaig plantejar tant com entrar al món de la política. Jo era a la Unió de Veïns, perquè pensava que amb tants anys a Bellaterra em tocava fer alguna cosa pel poble. En aquell moment estava en un punt una mica decadent, perquè quan es va crear l’EMD es creia que ja no caldria una associació veïnal. Vaig pensar que sí que calia, perquè es necessita la pressió veïnal sempre sobre l’EMD i l’Ajuntament. Al principi pensava que hi hauria força col·laboració amb l’EMD, però de seguida vaig veure que no era així. Només hi havia intencions just abans de les eleccions. A més, hi ha hagut sempre majoria de Gent per Bellaterra, i ells entenien que tenien la màxima representativitat i no calia comptar amb la Unió de Veïns. Això em va anar decebent…

A més, com que vaig mirar de fer nous socis de la UvB, sobretot amb el confinament. Et permetia que la gent fos a casa. Aleshores al cap de setmana sortia com a president de la Unió de Veïns per veure’ls. Molta gent creia que Bellaterra estava estancada, que no tenia projecte de poble, ni una vida socialment rica com havia tingut antigament i ens demanen que nosaltres agaféssim més força. La meva intenció no era dirigir la tasca que havia fet a la UvB cap a la política, però al final s’ha donat la situació, perquè et trobes tanta gent que demana un poder polític que sumi amb les iniciatives veïnals, que em vaig engrescar.  Aquest repte que Bellaterra pot fer més, que té una oportunitat i el que falta és voluntat i jo tinc la voluntat de fer-ho. Per sort, hem rebut molt suport i això és molt maco. Som 50 afiliats! Cal un canvi, també per qüestions democràtiques. Gent per Bellaterra fa molt temps que governen, més de 12 anys.

“Molta gent creu que Bellaterra està estancada”

Qui forma Bellaterra Endavant?

En un principi vam dubtar sobre si prendre forma de partit polític o d’associació d’electors, cosa que ja s’havia fet anteriorment. Finalment, vam prendre la decisió de crear un partit.  Vam fer un congrés de militants per definir el projecte i van fer confiança en una executiva formada per sis persones: un grup transversal, plural, amb gent de diverses edats i diverses zones i quatre consellers més, de diferents zones de Bellaterra.  Per sort no ha estat difícil trobar gent que s’hi vulgui unir, perquè hi ha moltes ganes de canvi. 

Quines de les mancances volen cobrir amb aquest canvi?

De fet, les mancances es troben recollides en les lletres de “canvi”. Primer de tot, ens centrem en el conveni de l’EMD amb l’Ajuntament de Cerdanyola. El Toni Morral i el Carles Escolà es feien creus de com no hi ha hagut capacitat de no fer millores del conveni, quan fins i tot els que eren a l’Ajuntament de Cerdanyola tenien clar que havia de millorar. Cal ampliar les competències de l’EMD de Bellaterra, però també gestionar bé les que ja es tenen. Si tenim cultura, esports i espai públic, és prou? Fa la sensació que l’actual equip de govern fan els mínims. Nosaltres també creiem que ens hem d’implicar més en competències que no són de l’EMD, però sí de Bellaterra. Hem de col·laborar més.

“Cal fer més, l’actual equip de govern fa el mínim”

Quines competències voldrien ampliar?

Ens agradaria poder gestionar el tema de les llicències d’obres, seguretat: tenir els agents cívics i tenir el telèfon directe d’ells, que és el que es plantejava en un principi. Tampoc creiem que s’ha col·laborat prou amb les associacions. Això ho hem viscut clarament des de la Unió de Veïns, però les altres entitats de Bellaterra també es queixen…  Pel que fa a les inversions, hi ha una estructura de costos forta i queden pocs diners per destinar a l’espai públic. Les despeses de personal s’haurien de repartir més i aleshores tot seria més eficient. Sinó, ho haurem convertit en un òrgan administratiu addicional, del qual la gent no en veiem massa els fruits i, en canvi, hi ha molts diners posats en aquesta administració. Fins i tot, ens hem qüestionat: Val la pena tenir una EMD així? No només ho posem en dubte nosaltres, sinó molts dels veïns que hem visitat. Se li ha de donar més força i sentit a l’EMD, sinó això seguirà sent un forat negre.

Considera que el fet que les associacions veïnals tinguin tant de pes és un senyal que l’EMD no està fent la seva feina? 

Aquests anys hi ha hagut tensió creixent entre associacions i EMD. L’EMD s’ha fet més forta i nosaltres no hem trobat col·laboració per part seva. Per exemple, la UvB, que va crear la Festa Major de Bellaterra i organitzava el sopar de Festa Major, ara ja no pot fer-ho, perquè es va decidir que l’organització seria rotatòria. Molta gent de la UvB ha quedat ressentida. A més abans s’hi implicaven molt els joves, que dinamitzaven moltíssim la festa i ara ja no hi fan res. Se’ls ha volgut expulsar de la festa. Aquest trencament és una ferida encara oberta, de la gent que se la va fer fora. El jovent ha quedat ressentit i allunyat de la festa major de Bellaterra. 

“Gent per Bellaterra creu que no hi ha res més a fer si no anem amb Sant Cugat. Nosaltres pensem que encara hi ha coses a fer”

Quina creu que hauria de ser la relació òptima entre EMD i Ajuntament?

Hi ha hagut etapes de molt litigi legal i s’ha creat molta tensió. Aquests darrers anys l’EMD s’ha adonat que no és la manera i tenim la sensació que, per culpa d’aquest enfrontament, no s’ha avançat.  No és fàcil tenir-hi una bona relació, perquè Cerdanyola sempre mira més cap a Cerdanyola. Ells se’n donen compte que si no es troba una manera de desencallar conflictes, Bellaterra voldrà marxar. Se’ls ha de mirar amb més carinyo i nosaltres no hem de ser tant “litigadors”.

Creuen que té sentit la fórmula actual per Bellaterra?

Per nosaltres la fórmula ideal seria que fos un municipi propi. Pensem que potser Sant Cugat ens tractaria millor, perquè estem territorialment i psicològicament més a prop. Per això també donem suport a la comissió, perquè faci la feina. El que no volem és vendre la moto que anirem a Sant Cugat. És difícil que es posin d’acord i això són precedents que la Generalitat es pensa molt.  Ara bé, recordem que l’EMD és un conveni que tenim amb Cerdanyola. S’hauria de tornar a demanar, no ens la donarien automàticament i això significa tornar a negociar, però pensem que potser el conveni podria ser millor. Gent per Bellaterra creu que no hi ha res més a fer si no anem amb Sant Cugat. Nosaltres pensem que encara hi ha coses a fer. 

Fa poc ERC va proposar presentar un “candidat de consens” a la presidència de l’EMD de Bellaterra. Com ho vàreu valorar?

La vam valorar molt positivament. Era una manera que Esquerra, que no volia presentar presidenciable inicialment, es trobés un candidat comú i això facilités guanyar. El que passa és que la manera de fer-ho exigia que jo sortís de Bellaterra Endavant, crear una nova associació electoral, amb un nou nom “Bellaterra Plural” i complicaria encara més el panorama. A més, sota aquest paraigües hi havia partits que, en el fons, sabíem que hi ha gent que era amb nosaltres a Bellaterra Endavant, que no voldria sumar. Es va fer una consulta als afiliats i majoritàriament es va decidir que no.  No m’alegra tampoc perquè com més presidenciables, menys possibilitats de canvi hi haurà a l’EMD…. però bé…

 

 

“En el fons tots veiem les mateixes mancances, però tenim propostes diferents”

A més, per primera vegada es presenta un candidat del PSC.

Exacte. Ara bé, Junts per Catalunya no presentarà candidat i això ja és una mostra de suport, a més tenint en compte que és el partit que tradicionalment ha aglutinat més vots a la resta d’eleccions a Bellaterra. 

 

 

 

Quins resultats espereu per Bellaterra Endavant?

Guanyar la presidència i fer un canvi a l’EMD acompanyats de la resta de partits, com Esquerra, amb qui hem contrastat programes i estic segur que ens entendrem molt bé. Serà relativament fàcil, perquè es trenqui aquesta majoria absoluta de Gent per Bellaterra. En el fons tots veiem les mateixes mancances. Tothom vol un canvi, el que passa és que tothom té propostes i matisos diferents. Nosaltres proposem una llista amb gent transversal. Bellaterra és plena de talents immensos que cal aprofitar-los. Has de deixar-te ajudar per tots els que hi entenen. Som petits i ens cal sumar. 

 

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.