El PSC guanya les eleccions amb autoritat i tindrà majoria absoluta

El Partit Socialista encapçalat per Carlos Cordón ha obtingut el 46,63% dels vots

El Partit Socialista (PSC) s'ha imposat amb autoritat a les eleccions municipals de Cerdanyola del Vallès. Amb el 46.63%  dels vots, obté 14 regidors i una majoria absoluta que asseguren una nova alcaldia de Carlos Cordón. Serà el novè mandat del PSC a Cerdanyola, que es farà oficial al ple d'investidura del pròxim 17 de juny.  

Pel que fa a la resta del plenari, ERC continuarà sent la segona força a Cerdanyola amb 4 escons, 1 menys dels que tenien. Tant el PP com Guanyem han obtingut 2 escons; i completen l'Ajuntament En Comú-Podem, Junts i VOX, que entra per primera vegada, amb 1 escó. 

Un PSC eufòric davant del resultat electoral

El PSC ha celebrat la seva majoria absoluta amb una gran festa a la seu del partit. “Victòria històrica que recorda aquells resultats de principis de la democràcia”, ha explicat Carlos Cordón al TOT, visiblement emocionat. L'alcalde ha valorat la victòria com a "merescuda" i ha dit que els 14 escons serviran per "continuar treballant com fins ara". 


Cordón ha viscut sol els primers moments de l'escrutini per poder digerir bé les emocions: “En aquests moments penses en tota la gent que t’ha donat suport, la gent que ja no hi és, i aquesta victòria és per ells”. Tanmateix, pel renovat alcalde l'entrada de VOX al consistori és una "mala notícia" enmig de l'eufòria, que "combatran", ha dit, amb "molta democràcia". També ha convidat a aportar el "seu granet de sorra" als nous i antics regidors i regidores. 

 

ERC continua sent la segona força, tot i perdre un regidor

Esquerra Republicana ha passat de 5 escons a 4, tot i així es manté com el segon partit més votat. El seu cap de llista, Albert Turon, ha valorat negativament la pèrdua d'un regidor, però ha advertit que "seguirem fent la nostra feina d’oposició i intentarem ser propositius seguint el nostre programa". 

Turon s'ha mostrat cautelós a l'hora de fer valoracions en calent i ha apuntat que "tot i que sabíem que hi hauria una baixada de la participació, estudiarem les causes que ens han portat fins aquí i actuarem amb conseqüència, però ara encara és molt prematur". D'altra banda, el líder republicà ha felicitat el PSC pel resultat i ha afegit que "la majoria absoluta pot ser dolenta per la democràcia". 

La seu d'ERC durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

La seu d'ERC durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero23

Ciutadans queda fora de l'Ajuntament

El candidat de Ciutadans, Pau Ortolà, s'ha mostrat decebut amb els resultats i ha assegurat que "ha sigut un desastre sense pal·liatius". En aquest sentit, Ortolà també ha comentat que "imaginavem la possibilitat de baixar en vots, però esperàvem esmorteir la caiguda". El líder de Ciutadans ha lamentat "no haver sigut capaços de transmetre el missatge del centre polític i del liberalisme. La gent ha preferit mantenir l’statu quo, donant la majoria al PSC". Una majoria la qual Ortolà ha explicat que "no és una bona notícia ni per nosaltres ni tampoc per a la ciutat".

Ciutadans es queda fora de l'Ajuntament de Cerdanyola. FOTO: Ale Gómez

Ciutadans es queda fora de l'Ajuntament de Cerdanyola. FOTO: Ale Gómez

Tampoc han obtingut representació les candidatures Bellaterra Endavant (584 vots / 2,39%), Gent per Bellaterra (247 vots /1,01%), Valents (208 vots / 0,85%), IMPULS (194 vots / 0,79%) i Ara Cerdanyola (46 vots / 0,18%).

Guanyem també perd un regidor, però aguanta l'embestida del PSC

La formació d'esquerres ha passat de tenir 3 regidors a l'Ajuntament a 2. Tot i això, el cap de la llista, Ivan González, creu que els resultats no són tan dolents, tenint en compte "un context de tanta desmobilització, en el qual hem aguantat prou bé i hem demostrat que som un partit consolidat a la ciutat". 

Pel que fa a la majoria absoluta del PSC, González ha assenyalat que "ara està a les seves mans poder fer polítiques d’esquerres" i creu que el paper que li toca a Guanyem en els pròxims quatre anys és la de "crear una alternativa de contrapoder, que és el que ens representa".

Mmebres de Guanyem Cerdanyola durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

Mmebres de Guanyem Cerdanyola durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

En Comú Podem pateix una forta davallada

La coalició d’En Comú Podem s’ha reunit a l’Associació de Veïns de Sant Ramon per presenciar l’escrutini, que en el seu cas ha estat desfavorable perquè ha perdut dos regidors. El TOT s’hi ha desplaçat a parlar amb el candidat Pedro Arco, qui ha agraït “la confiança” dels veïns i veïnes que els han votat i ha promès “continuar treballant per a revertir el que ha passat” en aquest procés electoral.

Arco ha admès també que esperaven “millors resultats” i ha lamentat la baixada de participació perquè denota desconfiança vers la política municipal. “Encara que el PSC tingui la majoria absoluta, nosaltres donarem a conèixer al poble les coses que no es fan bé”, ha sentenciat.

Membres d'En Comú Podem durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

Membres d'En Comú Podem durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

Junts manté l'únic regidor que tenia

Junts per Cerdanyola ni ha perdut ni ha guanyat cap regidor, continuarà amb un representant a l'Ajuntament. Joan Sánchez ha fet una valoració en dos sentits: d'una banda, positiva "perquè hem mantingut l'escó", però d'altra banda, "decepcionats per no haver aconseguit que entrés l'Àngels Guimerà". 

Sánchez també s'ha mostrat sorprès pels 14 escons que ha aconseguit el PSC i ha afirmat que "és desproporcionat perquè no han fet res brillant durant l'última legislatura". De cara als pròxims quatre anys, el cap de llista de Junts ha reiterat que "cal veure quina actitud tindrà el govern en el ple: si serà un lloc on les opinions es tindran en compte o no", i ha manifestat que "si veiem que es fan actuacions amb sentit comú, tindran el nostre suport, però si no, estarem allà dient-ho".

Membres de Junts per Cerdanyola durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

Membres de Junts per Cerdanyola durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

El PP millora els resultats

L'eufòria del Partit Popular s'ha notat en el bar Pica-Pica, on el grup municipal ha celebrat ser la tercera força en el consistori i haver sumat un regidor. La candidata Anabel Plans ha valorat "positivament" el resultat electoral, tot i certificar que "la majoria absoluta del PSC no és bona". Així doncs, el PP accepta amb resignació la victòria del PSC: "Si el ciutadà ha votat al PSC ho hem d'acceptar". De cara al nou mandat, els populars tenen esperança de ser més escoltats, i pretenen representar una "oposició més forta i mirar pel bé comú de Cerdanyola".

Membres del PP durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

Membres del PP durant la nit electoral del 28 de maig. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

Vox, nou grup municipal

1.420 persones de Cerdanyola han votat Vox en aquestes eleccions municipals. Amb el 5,83% dels vots totals, la formació accedeix per primera vegada a l'Ajuntament cerdanyolenc amb un regidor. El càrrec l'ocuparà el seu candidat, Óscar Conde. "El resultat general de les eleccions no l'acabo d'entendre perquè suposa tornar al mateix d'abans", considera Conde, qui es mostra satisfet amb el seu resultat i afegeix que l'objectiu del partit era "entrar a l'Ajuntament".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.