Álvaro Arché: "Tant de bo els millors jugadors de la Kings League puguin donar un pas endavant"

Entrevista al cerdanyolenc Álvaro Arché, jugador de la Kings League a l'equip Ultimate Móstoles

Álvaro Arché és un cerdanyolenc de 26 anys que ha sigut seleccionat entre més de 13.000 participants per disputar la Kings League, una lliga de futbol 7 amateur creada per l'exfutbolista Gerard Piqué i en la qual els presidents de cada equip són streamers i exjugadors de futbol professional. Forma part de l'equip Ultimate Móstoles, presidit pel youtuber madrileny DjMariio, amb el qual ha estat escollit MVP en l'última jornada. L'entrevistat va arribar a jugar amb el primer equip del Cerdanyola FC i va entrenar a les categories base de l'equip verd. També ha jugat en diferents equips catalans com el CE Europa -on va militar fins al juny de 2022-, el CE Júpiter, el CF Ripollet, la UD Molletense, el CD Montcada, el Junior FC, el Sant Cugat FC i, a més a més, va fer una estada als Estats Units on va jugar en els equips Charlotte Eagles i el Tormenta FC.

Com està sent l'experiència de disputar la Kings League? 
Si ens ho haguessin dit a mi i a tots els meus companys fa dos mesos, no ens ho hauríem ni imaginat. És una experiència molt nova perquè va sortir a la llum a finals de desembre i tot just estem al principi. És una forma diferent de veure el futbol i de viure'l. És tota una experiència pels jugadors i per tota la gent que està involucrada. Personalment, m'ho estic passant molt bé, i després d'uns anys al futbol català, aquesta experiència té uns incentius molt diferents. El format és molt atractiu i la relació amb els youtubers o amb els streamers és molt propera.  

Per què va decidir participar-hi?
Fa dos mesos m'estava costant molt compaginar l'esport com a mi m'agrada practicar-lo amb la meva vida personal. Vaig decidir fer un pas al costat i prioritzar altres aspectes de la meva vida. Quan va sortir l'oportunitat em va semblar atractiva i una cosa diferent. Sí que és veritat que ara estem entrenant com un equip normal, però al principi només havíem de ser el dia del partit. Al final per als jugadors és una sort que existeixi això. Quan saber que tenia l'oportunitat i que estava seleccionat ho vaig viure com un afortunat i fins al dia d'avui. 

A les proves eren més de 13.000 participants, com va ser el procés per ser seleccionat?
Primer hi va haver una preselecció, és a dir, no vam anar els 13.000 a fer proves. 13.000 van ser les persones que es van inscriure a Infojobs i a partir d'aquí ells van fer una selecció que jo entenc que estava basada en el nivell, però sobretot en la proximitat i en una franja d'edat que a ells els hi interessava. A partir d'aquí, els 200 seleccionats vam fer les proves a mitjans de desembre. Eren unes proves en les quals miraven de treure unes mètriques, un material de vídeo perquè després els entrenadors poguessin mirar i escollir.

Álvaro Arché, cerdanyolenc a la Kings League: "Al futbol català hi ha molt talent, però alhora també se'n desaprofita"

Centrant-nos en la seva trajectòria esportiva, ha jugat a diversos equips catalans. Quina visió té del futbol català amateur?
El futbol català amateur és un futbol de molta qualitat. Veient el que hi ha a l'estranger, et puc dir que el nivell de base, el nivell de futbol amateur -estem parlant de gent que rep una quantitat econòmica a final de mes, però que no és la seva dedicació- tècnic i tàctic és superalt. Sí que és veritat que, des del meu punt de vista, i és una cosa que he pogut viure la diferència quan he estat als Estats Units, lògicament no hi ha facilitats perquè es combinin amb altres activitats del dia a dia com poden ser els estudis o la vida laboral. Aleshores, veig que hi ha molt talent, però alhora també se'n desaprofita. La gent amb els anys crec que intenta trobar el balanç amb la seva vida i al final et trobes amb molts jugadors que es van fent grans que els hi ve de gust fer un viatge amb la seva parella o anar-se'n de vacances amb els seus amics. Reclama molta implicació si ho vols fer bé i això quan et vas fent gran és complicat de gestionar.

En quin estat econòmic veu que es troba el futbol català i quina projecció li veu?
Sense ser un gran expert, et puc dir que en els darrers anys hi ha hagut una baixada de mitjans econòmics i de recursos. Pel que tinc entès, abans els equips podien pagar millor als seus jugadors i avui cada cop els sous són més baixos. Tinc companys jugant a tercera divisió que tenen un "sou" per dir-li d'alguna manera, ja és una falta de respecte perquè al final no els hi serveix ni per pagar la benzina pels desplaçaments. A nivell econòmic és un futbol molt precari, jo vaig deixar de ser entrenador del Cerdanyola FC perquè els recursos i el sou que rebíem era molt baix comparat amb les hores que havíem d'invertir.

També va jugar als Estats Units. Com va ser l'experiència?
Va ser una experiència super profitosa, super productiva i molt engrescadora. Al final vaig tenir la sort de topar amb un amic que encara hi és que em va donar aquesta oportunitat. És una experiència molt completa, coneixes una nova cultura, millores moltíssim l'anglès i tens la sort de jugar en un país on, per la forma de com està construït i vinculat amb la universitat, hi ha moltíssims mitjans econòmics i reps moltes facilitats. Jo sempre que he estat allà he tingut una casa, un apartament, el menjar pagat, el transport. Allà en el futbol hi ha moltíssima inversió, des dels viatges, els hotels, les equipacions... Et fan sentir realment com un professional i això forma part de la mentalitat americana, que és una mentalitat de quan es fa alguna cosa intentar fer-ho molt bé i portar-ho al màxim i, en aquest sentit, és el que buscava jo i no trobava aquí. 

Quina creu que és la principal diferència en comparació amb el futbol català semi-professional?
Hi ha moltes diferències a nivell cultural, està clar. El nivell del futbol català és molt alt, aquí el futbol es viu des que ets molt petit. Ara els nens creixen en un entorn diferent, però jo recordo quan creixia que el futbol era abans i després de l'escola, al pati, al parc, en tot moment era futbol i aquesta pràctica es va acumulant; quan jugues amb gent bona també millores. A Estats Units és diferent, en el dia a dia no tenen tan interioritzat el futbol, però tenen molts mitjans econòmics i aquesta és la gran diferència. Jo crec que el jugador de perfil mitjà allà té moltes més oportunitats. 

Álvaro Arché, cerdanyolenc a la Kings League: "Els entrenaments a la Kings League són seriosos, és la mateixa sensació que al futbol amateur" 

Pels jugadors que disputen la lliga, creu que la Kings League és el pas intermedi per fer un salt al futbol professional?
Honestament no. Tant de bo, m'encantaria contestar que sí, però realment no ho crec. Està clar que ens està veient moltíssima gent, crec que si hi ha un jugador que destaca moltíssim moltíssim doncs li pot servir per donar-se a veure una mica més i cridar l'atenció d'algun equip. Però al final el format és diferent, i a la majoria de jugadors que hi som ja ens coneixen els clubs i els entrenadors. Tant de bo que millors jugadors de la lliga puguin donar un pas endavant, però em costa creure que sigui la forma d'evolucionar.   

Té a DjMariio com a president, sempre es mostra bromista en els seus vídeos, acom és la relació de l'equip amb l'streamer?
Ell és igual [riu]. Lògicament, és la mateixa persona que es pot veure per Internet. Però sí que és veritat que ell juga el paper de president amb nosaltres, de donar molt suport, de guiar-nos i explicar-nos una miqueta les novetats de la lliga. Sabem que encara no es pot dir, però hi ha més coses per venir i això és el paper que ell juga. És un tio proper amb nosaltres i em consta d'altres presidents que també són molt propers amb els seus equips i és un incentiu més poder-te relacionar amb gent d'aquest nivell. 

En el moment del draft tenia alguna preferència d'equip o de president?
Lògicament, aquells que coneixes més et fan més gràcia, però jo no em vaig fer gaires pel·lícules perquè primer l'objectiu era entrar -que no les tenia totes- i després sabent que et podia escollir qualsevol, millor no tenir cap preferència sinó encara quedaves malament amb el que t'escollia [bromeja].

Álvaro Arché, futbolista cerdanyolenc: "Poder jugar la final de la Kings League al Camp Nou afegeix un incentiu a la lliga"

S'ha confirmat fa poc que la final de la Kings League es jugarà al Camp Nou, seria com complir un somni?
Sí bueno el meu somni era fer-ho amb el Barça (bromeja). Sí sí, la veritat és que seria una experiència increïble, li afegeix un incentiu no només aquell dia, sinó també el dia a dia a la Kings League els jugadors aniran a mossegar i a donar-ho tot perquè és un premi que, com bé dius, tots els que hem entrat al draft ho veiem així, com un somni que a dia d'avui és inimaginable. Vull dir, si m'imagino a mi mateix entrant al Camp Nou a jugar un partit amb 90.000 persones em sembla que és una broma. Espero que arribi, que ho puguem viure i segur que ho gaudirem moltíssim. 

Com funcionen els entrenaments?
Depèn de cada equip. Jo sé que la lliga va posar al servei dels equips l'estadi, els entrenaments són al Cupra Arena. Nosaltres (Ultimate Mostoles) estem entrenant dues vegades per setmana a la nit en un horari que s'assembla molt al que seria el futbol amateur. Depèn de com evolucioni la lliga hi haurà més dies d'entrenament. Són entrenaments seriosos, tenim primer i segon entrenador, tenim preparador físic, preparador de porters, realment és la mateixa sensació que estar en un equip de futbol amateur.  

Sense comptar el seu equip, quin creu que és el favorit per guanyar la lliga?
Si hagués de dir un, diria que Saiyans FC o 1K FC estan com a favorits. És molt senzill, han guanyat els tres primers partits i això vol dir que no és casualitat. La meva sensació jugant allà és que entre les cartes, entre les normes que posen cada setmana i tot, guanyar partits no és gens fàcil i bé que hi hagi dos equips que ja hagin guanyat tres vol dir que es mereixen aquest reconeixement. Honestament, no crec que hi haurà gaires alteracions. Els equips milloraran i sí que hi ha cinc o sis equips de la zona mitjana que poden haver-hi canvis, però els equips es posicionaran una mica amunt i una mica avall, aquelles dinàmiques costaran de canviar.

Creu que futbol d'elit podria incorporar algunes de les innovacions que aporta la Kings League?
Vaig llegir ahir que volien incorporar que s'escoltin les converses dels àrbitres amb el VAR. Crec que és una bona dinàmica, crec que els àrbitres haurien de parlar després dels partits com ja està passant a la Kings League i tenir l'oportunitat en directe de dir la seva en alguna acció. Sobre les cartes, el 'saque' inicial, em sembla que no és viable. El que sí que han de trobar formes de ser més entretinguts perquè la realitat és que no ho són gaire i les audiències ho deixen bastant clar. De la que es parla més, és que el temps es pari i que s'afavoreixen les pèrdues de temps. No és gaire innovadora i ja fa temps que s'hi parla però faria aquesta.

I per últim, aquest tipus de competicions per streaming, creu que són el futur? 
Sí, l'altre dia ho parlàvem amb el segon entrenador que vaig tenir a l'Europa i ho dèiem que al final aquesta gent s'ha adaptat a les demandes socials i culturals de l'època. Està clar que els temps van canviant, els nens i adolescents d'avui en dia estan acostumats a algo diferent. I sí, no tinc cap mena de dubte, de fet la setmana que ve (28-29 de gener) no hi haurà jornada perquè són els 'Premis Eslands' dels streamers i ahir m'ho mirava una mica i veia com hi ha moltes competicions en marxa que tenen moltíssima audiència i està clar que la gent que no està mirant un Getafe-Mallorca -amb tots els respectes- està mirant alguna cosa. Ha sortit ara amb el futbol, però segur que en surten més en altres disciplines i en altres coses més interessants que el què hi ha ara mateix.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.