Carla Bartolomé: "És impossible que cap altre partit de futbol femení arribi a tanta gent"

Entrevista a Carla Bartolomé, campiona de la Queens League amb el Pio FC

Carla Bartolomé és una cerdanyolenca de 34 anys que acaba de guanyar la Queens League, la lliga de futbol 7 femenina creada per l’exfutbolista del Barça Gerard Piqué i la seva empresa Kosmos. La Queens League va néixer mig any més tard que la Kings League, la seva competició homòloga masculina, veient l’èxit mediàtic que havia suscitat aquesta.

La Queens League és per a molts joves (adolescents i infants, sobretot) la seva competició esportiva preferida. L’èxit de la nova competició entre aquesta franja d’edat és que els presidents de cada equip són streamers, youtubers i també algun exfutbolista professional. Doncs, després de tota una vida jugant a futbol (Sabadell, Europa, Bonaire de Terrassa i Cerdanyola), Carla Bartolomé va decidir donar al salt a la Queens League, on va ser escollida en un draft (al més pur estil nord-americà) per a jugar amb l’equip del Pio FC de l’streamer mexicana Samantha Rivera, més coneguda com a Rivers.

 

Per què vas decidir presentar-te a la Queens League?

No m’ho vaig pensar gaire, la veritat. Havia seguit la Kings League una mica per Instagram i com que no havia sigut un bon any amb el Cerdanyola, vaig decidir provar-ho. Crec que necessitava motivar-me amb alguna cosa diferent.

 

Et va posar alguna pega el Cerdanyola?

Al principi no. Compaginava els entrenaments i els partits del Cerdanyola amb la Queens League. Però al final d’aquesta temporada, d’una banda, el Cerdanyola ens va fer fora a les que havíem jugat la Queens League; i d’altra banda, la mateixa Queens va establir l’exclusivitat de les seves jugadores, és a dir, que només podem jugar a aquesta competició.

 

Creus que era possible compaginar el futbol federat amb la Queens League?

La veritat és que era molt complicat poder compaginar-ho, perquè havia d’entrenar tres dies amb el Cerdanyola i dos dies a la Queens League. Dissabte tenia un partit i diumenge l’altre. Tenia futbol de dilluns a diumenge. Per tant, també entenc la decisió de posar l’exclusivitat a les jugadores, perquè físicament era bastant dur.

"Entenc la decisió de posar l’exclusivitat a les jugadores, perquè físicament era bastant dur compaginar la Queens League amb el futbol federat". 

 

Com va ser el procés de selecció de les jugadores?

Vam haver d’enviar un vídeo de 30 segons on se’ns veiés jugant a futbol i explicant a quins equips havíem jugat. Es van enviar milers de vídeos i d’aquests només en seleccionaven unes quantes per anar a fer les proves a les seves instal·lacions. Després d’això ens van triar a 250 per a participar al draft, que va ser l’esglaó final. Allà els presidents i presidentes de cada equip escollien les seves jugadores. Deu a cada equip, és a dir, 120 en total.

 

Tenies alguna preferència per anar a algun equip en el moment del draft?

Bàsicament, em fixava en els presidents dels equips. L’Ibai o el Kun Aguero em feien gràcia. Però sí que és veritat que la Rivers em cridava l’atenció perquè era l’única noia presidenta d’un equip, tant a la Queens League com a la Kings League.

Carla Bartolomé amb la samarreta del Pio FC. FOTO. Pio FC - Queens Legue

Carla Bartolomé amb la samarreta del Pio FC. FOTO. Pio FC - Queens Legue

 

Com és la Rivers com a presidenta?

Nosaltres no hem tingut la sort d’altres equips, que tenien els seus presidents cada cap de setmana, perquè la Rivers és mexicana. Però quan ha vingut, hem pogut estar amb ella. De fet, venia als sopars amb tot l’equip. És una persona molt propera i a qui li agrada molt el futbol, ja que ella havia jugat de portera. Estar al Pio FC és molt divertit, perquè és l’equip que té més afició de la Queens League. Pensa que tota la comunitat mexicana ens anima a nosaltres, allà som una mica famoses (riu).

 

Com descriuries l’experiència de la Queens League?

És espectacular. Molt diferent, molt dinàmic i molt divertit. Jo porto 20 anys jugant a futbol 11, llavors, per a mi això és una novetat. Els partits són tot un espectacle, hi ha normes diferents al futbol que poden canviar el partit en un moment. És un futbol més espontani i imprevisible.

"Els partits són tot un espectacle, hi ha normes diferents al futbol que poden canviar el partit en un moment. És un futbol més espontani i imprevisible"

 

Encara que sigui més espontani, també treballeu la tàctica als entrenaments?

No hi ha tàctica com la podríem pensar en el futbol convencional, és un altre tipus de tàctica en la qual has de saber jugar les normes d’aquesta competició. Per exemple, hi ha cartes que et donen la possibilitat de xutar un penal, de sancionar alguna jugadora de l’altre equip o que els teus gols valguin el doble. També has d’entrenar jugades d’u contra u o dos contra dos, perquè durant el partit també es pot donar aquesta possibilitat.

 

Vau arribar a la final a l’Estadi Metropolitano de Madrid. T’havies imaginat mai jugar davant de 57.000 persones?

És una bogeria, no saps on mirar. No puc dir ni que era el meu somni perquè no m’ho havia imaginat mai. Durant tota la final tenia la pell de gallina. Al cap i a la fi, va ser un cap de setmana completament surrealista.

 

Creus que es podria implementar alguna d’aquestes coses al futbol femení per a fer-lo més atractiu?

Jo crec que no. Aquest món de la Kings i la Queens League és un món nou que atrau a un públic que potser abans ni li agradava el futbol. El futbol segueix agradant a la gent, no vol dir que perquè ara hi hagi la Kings i la Queens League, la gent deixi de mirar futbol. Al final, tot i ser futbol, són dos esports diferents.

"Aquest món de la Kings i la Queens League és un món nou que atrau a un públic que potser abans ni li agradava el futbol"

 

Creus que la Queens League pot ser un impuls per al futbol femení?

Sí, perquè la Queens League té moltíssima visibilitat. És un futbol molt atractiu. A les jugadores joves això els hi pot donar molta visibilitat, perquè és molt fàcil aconseguir un vídeo seu per veure com juga, cosa que no té el futbol femení amateur.

 

Hi ha una equiparació més real entre homes i dones, que no pas en el futbol convencional?

Totalment. El Gerard Piqué sempre ho ha deixat bastant clar. Els sous dels jugadors de la Kings i les jugadores de la Queens són els mateixos. Un altre exemple és que per a la final al Metropolitano, la cadena Cuatro, en principi, només volia retransmetre la Kings i el Gerard els va dir que o retransmetien les dues o res.

El Pio FC aixecant el trofeu de la Queens League. FOTO: Pio FC - Queens League

El Pio FC aixecant el trofeu de la Queens League. FOTO: Pio FC - Queens League

 

Tot i això, les jugadores no us podeu dedicar a la Queens League.

Evidentment que no. Ni els nois ni les noies ens hi podem dedicar exclusivament. Les jugadores l’any passat cobràvem 70 euros per partit i aquest any passarem a cobrar 400 euros al mes. Jo, a banda de jugar a futbol, sóc dentista. Però sempre he compaginat el futbol amb la meva feina, és normal per a mi.

 

Tots els partits són retransmesos per streaming. És un canvi de paradigma en el món dels esports?

La veritat és que a mi m’està agafant tot una mica de nou. Però hi ha jugadores més joves que arrel de la Queens League han obert un canal de Twitch i estan guanyant diners fent vídeos. És un canvi de paradigma perquè si no estàs per streaming o no penges contingut a les xarxes, no existeixes per a les noves generacions.

"És un canvi de paradigma perquè si no estàs per streaming o no penges contingut a les xarxes, no existeixes per a les noves generacions"

 

Creus que els altres esports haurien d’adaptar els seus continguts a l’streaming?

Jo crec que seria bo pels altres esports que adaptessin les seves infraestructures per a poder retransmetre per streaming. Al final, això és el futur. Pensa que, a part de les 57.000 persones que estaven al Metropolitano, ho van seguir més de 900.000 persones en directe per streaming. És impossible, a dia d’avui, que cap partit de futbol femení arribi a tanta gent.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.