La primavera del 2024, data prevista per inaugurar el pavelló Riu Sec

El nou equipament esportiu comptarà amb una pista per a competicions, piscines i gimnàs

 

El nou Complex Esportiu Riu Sec tindrà una pista per a competicions, dues piscines, un gimnàs i podria obrir portes completament el 2025. L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha presentat l'avantprojecte del nou equipament, que es farà en dues fases: primer el pavelló amb la primavera de 2024 com a data prevista d'obertura, i després, la meitat dedicada a piscines i gimnàs.

El 3 de març s'ha presentat l'avantprojecte treballat pels estudis d'arquitectes AIA Activitats ArquitectòniquesBarcelò Balanzó Arquitectos, guanyadors del concurs públic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per iniciar el procés de disseny i construcció del poliesportiu. L'acte s'ha fet a la sala Enric Granados de la Biblioteca Central amb presència de l'alcalde Carlos Cordón, membres del govern i de grups municipals, i els més afectats: representants del veïnat i de les entitats esportives locals.

Poliesportiu amb tres plantes

El Complex Esportiu Riu Sec estarà ubicat davant de les pistes de pàdel i tenis de La Farigola -ara inactives però amb previsió de posar-se en funcionament aquest any- i comptarà amb 4.720m2 de superfície construïda. L'edifici estarà dividit en tres plantes i en dues ales que estaran unides per una part central. Una àrea tindrà els espais de piscines i gimnàs, i a l'altre hi haurà la pista poliesportiva.

Els arquitectes de l'equip redactor del projecte, Bàrbara Balanzó i Albert Salazar, han explicat els detalls de l'avantprojecte de l'equipament esportiu. Ambdós han insistit en la idea de fer un espai obert i amb connexió visual a les pistes de tenis i pàdel, així com asseguren que han prioritzat l'entrada de llum i ventilació natural.

Imatge digital d'un passadís exterior amb vistes a les pistes de tenis. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge digital d'un passadís exterior amb vistes a les pistes de tenis. FOTO: Ajuntament de CerdanyolaQuant a l'estructura de l'edifici, es dividirà en tres plantes i dues ales. L'entrada principal es farà des de la planta 1, des d'on es podrà accedir directament a la piscina i a la zona de graderia de la pista poliesportiva. A la planta inferior hi haurà l'accés a la pista, vestidors i les sales de classes dirigides del gimnàs. A la planta superior hi haurà la sala de fitness i un espai per als despatxos municipals, d'entitats i una sala de formació.

Fins a 650 espectadors a la pista

Segons l'explicació dels arquitectes, la pista poliesportiva podrà acollir competicions oficials i tindrà capacitat per dividir-se en tres pistes més petites per fer entrenaments. A més a més, la pista tindrà una graderia permanent amb capacitat per a 280 persones i comptarà amb grades mòbils per ampliar l'aforament a 650 espectadors. La piscina de 25 metres també tindrà graderia amb capacitat per a 250 persones, amb la qual cosa es podrien acollir competicions.

Imatge digital del projecte per al nou pavelló del Riu Sec. FOTO: AIA ctivitats Arquitectòniques

Imatge digital del projecte per al nou pavelló del Riu Sec. FOTO: AIA ctivitats ArquitectòniquesDe moment, no s'ha decidit quins clubs i esports entrenaran i competiran al nou pavelló, que s'adequaria a esports que ara es practiquen, especialment, al PEM Guiera com el futbol sala, el bàsquet, la gimnàstica rítmica, el vòlei o l'handbol. La descongestió de Guiera ha estat una demanda constant de les entitats esportives que tenen la seva activitat allà.

Tampoc s'ha decidit encara quin tipus de gestió tindrà l'equipament. L'alcalde Carlos Cordón ha assegurat que quan arribi el moment decidiran "la millor gestió possible", declarant també que "la ciutat ja ha patit massa segons quina gestió de segons quins equipaments", en la que podria ser una referència a la problemàtica derivada de la gestió licitada del PEM Guiera.

Imatge digital del projecte per al nou pavelló del Riu Sec. FOTO: AIA ctivitats Arquitectòniques

Imatge digital del projecte per al nou pavelló del Riu Sec. FOTO: AIA ctivitats Arquitectòniques

 

Construcció en 2 fases

La construcció del complex esportiu es farà dividida en dues fases. Primer, es tramitarà el projecte de l'ala amb la pista poliesportiva, que si tot va segons les previsions, es començaria a construir la primavera de 2023. Les obres durarien un any i la primavera de 2024 ja podria entrar en funcionament. La meitat de la piscina es començaria a tramitar en paral·lel a la licitació i les obres del pavelló i s'allargaria fins al 2025, quan es preveu que l'equipament estigui completament obert al públic. 

Primera i segona fase de construcció del Complex Esportiu Riu Sec. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Primera i segona fase de construcció del Complex Esportiu Riu Sec. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

 

Edifici sostenible

El cap de servei de l'AMB, Xavier Nogués, ha destacat que l'ens públic ha marcat com a punt important del projecte la sostenibilitat de l'equipament, afegint que esperen que sigui una "obra emblemàtica" en aquest àmbit. L'equip d'arquitectes ha explicat que en la construcció s'utilitzaran materials reciclats, s'instal·laran plaques fotovoltaiques i es reciclarà l'aigua de la pluja i les aigües grises, entre altres mesures.

Herència d'Uralita

Durant la presentació també s'ha fet referència a una problemàtica que condiciona la construcció del complex esportiu i que està derivada de la fàbrica Uralita. L'espai on es construirà l'equipament va estar ocupat per la fàbrica de productes amb fibrociment i es va posteriorment fent impossible el soterrament de cap construcció a la zona. Per aquesta raó, el projecte s'ha fet completament per sobre del sòl i amb la piscina a la planta 1. "Es dona ús a un espai que no podria dedicar-se a altres usos", ha dit el cap de servei de l'AMB.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.