Victor Cadenas i Núria Avileo, guanyadors de les Milles de Cerdanyola 2023

Un total de 1070 atletes de totes les edats van participar en les Milles amb més presència infantil de la història de la competició

La 35a edició de les Milles de Cerdanyola, organitzada pel Cerdanyola Atletisme i Triatló, es va celebrar dissabte 18 de novembre amb un èxit rotund tot i el canvi dràstic d'eliminar la cursa de 10k. A més de ser la cursa amb més participació infantil de la història, el fet d'instal·lar-se en un carrer principal, al carrer Santa Anna davant del pavelló de Can Xarau, va permetre una major presència de les Milles a la ciutat. Unes Milles que també han fet un salt de qualitat considerable en infraestructura.

500 infants

Enguany l'aposta era treure pes a la competició i que els atletes més joves governessin la cursa, i així va ser. Entre les 17.30 i les 19 h, infants nascuts entre el 2020 i el 2010 van córrer en la Mini Milla, 1/3 Milla, 1/2 Milla, 3/4 Milla i 1 Milla. "Van ser unes Milles molt especials perquè vam superar tots els registres històrics de participació en curses infantils amb gairebé 500 participants", explica al TOT l'organitzador Rafa Meléndez. De fet, el club va rebre tantes inscripcions que en comptes de ser curses mixtes es van desdoblar per sexe, amb la intenció de no deixar fora ningú i que els infants tinguessin més espai.

35a edició de les Milles de Cerdanyola. FOTO: Nora MO

La competició es va concentrar en una única cursa, la de 5k, que va començar a les 20 h. Meléndez explica que la participació adulta va ser gairebé la mateixa que l'any passat, malgrat haver eliminat la cursa de 10k. Això els referma en la seva aposta de fer de les milles un espai per a l'esport infantil i familiar. L'ambient en els minuts previs a la sortida era molt familiar i es podien veure molts somriures a línia de meta. De fet, molts adults van participar amb els seus fills i filles.

Alt nivell de competició

La 35a edició també ha comptat amb un alt nivell competitiu: en homes es va baixar 30 segons el temps de l'any passat, i dos minuts en dones. El pòdium en la cursa masculina va ser per a Victor Cadenas Soto, que va travessar meta en el minut 0:16:02, un temps molt ajustat amb el segon classificat, Daniel Campo Garcia, que va arribar només dos segons després. El tercer va ser Marc Arriaza i Bosch, amb un temps de 0:16:11.

En la classificació femenina, Núria Avileo Pozi va ser la guanyadora amb un temps de 0:18:18, una diferència considerable amb el segon temps d'Aina Siscart Serra (0:19:48). La tercera classificada va ser Julia Sánchez Patón, que va arribar a meta en el minut 0:20:52.

Equitat de gènere i alta participació cerdanyolenca

La present edició ha tancat amb boníssims números, segons Meléndez. La proporció de participació de gènere es va igualar considerablement, sent el 60% homes i el 40% dones, quan normalment les xifres són 25%-75%. El club se sent especialment orgullós per haver assolit una participació cerdanyolenca del 70%, perquè "l'esperit inicial és muntar una cursa de Cerdanyola per a Cerdanyola", assegura l'organitzador.

Les Milles de Cerdanyola 2023 han marcat un abans i un després en molts aspectes, també per la inversió extra en preparar la zona de sortida i meta. La intenció era convertir les Milles en "una cursa de Cerdanyola, una cita ineludible i que gairebé tota la població pugui participar", tanca Meléndez.