El retaule de l'antiga església de Cerdanyola

El retaule barroc es va perdre per un incendi

L'original retaule de l'església
L'original retaule de l'església | TOT Cerdanyola

 

  

El 9 de setembre de 1989, el TOT Cerdanyola recuperava una fotografia de gran rellevància històrica. Captada, segons explicava el peu de foto, a començaments de segle. En aquesta ocasió la portada no incorporava cap indicació de qui havia estat la persona que l'havia portat fins a la redacció.

 

Es tractava del retaule de l'antiga església de Cerdanyola (l'església del cementiri). Aquesta fotografia és un dels pocs testimonis que es conserven de com era l'interior del temple abans de l'inici de la Guerra Civil, el 1936. A Cerdanyola, com a tants altres llocs, durant aquells tràgics dies, els edificis religiosos van patir especialment la violència d'elements incontrolats, arribats sovint d'altres poblacions.

 

A l'església antiga, més concretament, es va produir un incendi durant el qual, molt probablement, es va perdre aquest retaule barroc, en el qual destacaven les figures de la Mare de Déu amb el nen i de Sant Martí, patró de Cerdanyola. El 1990 l'Ajuntament i la Diputació van iniciar el procés de restauració del temple, que avui encara continua.