4 de Juliol, Dia de la Independència Personal

Tot el que penses, és teu realment? No estàs influenciat pel teu entorn? Religió, política, cultura, ideals, filosofies, tots elements subjectes a la disputa. Cadascú es creu amb la veritat absoluta i això és perillós, ja que, en part, també és veritat. Ni la mateixa mort és un fet taxatiu.

 

Quan una persona percep un comentari pel qual és qüestionada, és habitual que reaccioni de forma reactiva. Aquest procés forma part del que diem confrontació. Quan opinem de manera crítica, la persona eludida no només NO accepta nous plantejaments (Kant afirmà que el fet de canviar d'opinió és de savi), sinó al contrari; es genera animadversió. Ens han ensenyat que el canvi no és bo, que és indecisió i falta de personalitat. Però hauríem de viure en canvi constant, en moviment, lluny de fer unes arrels que ens immobilitzen amb idees fixes.

 

A través de la comunicació es generen realitats individuals condicionades per la percepció subjectiva del col·lectiu. Aquesta tendència crea l'enfrontament en contra de solucions i alimenta el problema. L'empatia i aplicar la intel·ligència emocional en gestionar els sentiments haurien de ser una qüestió educativa. Interactuar sense recriminar ni agredir. Avui les formes s'han diluït en aquesta societat líquida que advertí Bauman.

I quan es viu fomentant l'odi i l'enfrontament, molt lucratiu en política i els mitjans de comunicació, el nivell moral i ètic queda al descobert, revelant que estem en mans d'autèntics depredadors que només volen convertir-nos en persones reaccionàries, "A río revuelto ganancia de pescadores".

 

Per tant, quan afirmeu una idea o quan no estigueu d'acord amb alguna qüestió, penseu si és una decisió vostra o si és una opinió condicionada. No podem confondre la veritat amb l'opinió de la majoria, hem de ser valents i qüestionar-nos tot. Potser, l'ésser humà només pot arribar a la seva veritat en un estat d'aïllament. Només en soledat podrem ser nosaltres mateixos, lluny de la manipulació de l'enginyeria social. Però això no interessa al Poder, ens volen enfrontats amb pensaments únics, sense un criteri propi, com si fossim pilotes de ping pong. Hauríem de celebrar cada dia el nostre Dia de la Independència particular. Aloha.