Començar la casa per la teulada

Article d'opinió del periodista Joan Bril·li

A finals del 2019/20 les matriculacions de vehicles elèctrics - al nostre país -,  suposaven un 2%  del total, i a finals d’aquest 2021 s’haurien d’assolir unes matriculacions  del 6,5%. - uns 22.000 mil -, les previsions son bones, però crec que "s'ha començat la casa per la teulada".

Tots haureu sentit aquesta frase, i el que significa:  "s'ha fet una cosa a l'inrevés, que no té sentit, quelcom mal fet ". Ho dic, perquè vehicle elèctric, vol dir endollable, vol dir disposar de punts de recàrrega suficients -  no solament particulars -, sobretot en els espais públics. El canvi climàtic - esfereïdor  segons el  darrer informe  de l'ONU ( IPCC)  - ens obliga  apostar  per la mobilitat eficient sostenible, és a dir, impulsar la compra d'aquest tipus de vehicles - tot i pagant-los a preu d'or -.

Defenso aferrissadament l'aposta per millorar la salut del planeta, i sobretot perquè l'elèctric requereix, un 58 per cent menys d'energia que un cotxe de gasolina durant la seva vida útil. Extremadura tindrà la primera planta de fabricació de bateries i Martorell un altre - tot i tractar-se d'un  projecte diferent -. Però, algú pensa en dotar les ciutats de punts de recàrrega d'accés públics arreu del territori?

Qualsevol aparcament públic ha d’estar electrificat. Està contemplat un pla d'electrificació en pàrquings públics i punts claus de Cerdanyola, en funció de les necessitats de cada vehicle? Disposem els ciutadans d'una aplicació on poder consultar la seva ubicació?... S'haurà d'anar in crescendo, d'acord al parc de vehicles. El  temor dels conductors a quedar-se  sense bateria lluny d’un espai on poder-la carregar,  ha de desaparèixer tot i disposar d'una autonomia  mitjana d'uns 400 Kilòmetres.

Estem a la cua d'Europa - com sempre - però consulteu el pla Moves III, perquè Catalunya rebrà subvencions per impulsar  la compra de vehicles elèctrics o híbrids endollables, i  també preveu disposar d' ajuts per a la creació de punts de recàrrega.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.