Cuidar, cuidar-se i ser cuidat

Article d'opinió del periodista Joan Bril·li

Creieu que es pot posar en qüestió la feina que fan 5 voluntaris - que són els que mouen ACFA- que de forma altruista dediquen el seu temps a 30 avis malalts d'Alzheimer i als seus cuidadors?

L'Alzheimer és una malaltia cerebral, no contagiosa, progressiva i irreversible, que altera la personalitat i destrueix de forma gradual la memòria d'una persona, igual que les habilitats per aprendre, raonar, fer judicis, comunicar-se... Els serveis socials de l'Ajuntament de Cerdanyola ha obrat molt malament en no trobar un espai i que ACFA hagués de migrar a una ciutat com Ripollet- uns 20 mil habitants menys- ,que els hi ha obert els braços i els hi ha valorat la feina que fan.

També a través d'un conveni amb l'Ajuntament de Barberà del Vallès - uns 25 mil habitants menys que Cerdanyola –, l'Associació tres dies a la setmana hi dedica els seus esforços a través d'activitats diverses.

Els Serveis Socials no tenen noció que a l'estat Espanyol hi ha uns 900.000 mil malalts i que a Catalunya - el nostre país- ja superen els 100.000 mil, i que aquesta malaltia és la gran pandèmia estructural del planeta.Això és desconèixer la realitat, jo he estat dos anys - 2014/15 - secretari d'ACFA, i veure l'estat dels malalts i el patiment personal dels cuidadors no és gens agradable. I l'ACFA, amb l'acollida del malalt durant hora i mitja, millora la qualitat de vida dels cuidadors proporcionant-los un temps de descans, un respir que tant necessiten.

Ignora la responsable de Serveis Socials de l'Ajuntament de Cerdanyola el que significa mentalment poder descansar i recuperar forces per seguir endavant. No puc entendre el desinterès d'una Institució davant una malaltia amb conseqüències devastadores. Potser serà que les altres Institucions veïnes - amb menys habitants - a les polítiques socials els hi dediquen les prioritats que un problema d'una gran magnitud necessita.

La nostra família ho està patint, i que se'ls hi hagi retirat el suport a l'Associació de Familiars Cuidadors de Malalts d'Alzheimer, ho considero una situació absolutament vergonyosa i dramàtica per la ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.