La desaparició de la Lleona Ferida

Article d'opinió de l'historiador de l'art Quim Módenes

Què tenen a veure Francesc Layret, un relleu assiri i l’escultor Juventeny?

Feia anys que es parlava d’un monument dedicat a Francesc Layret a Cerdanyola. També es deia que era un monument fet per Viladomat amb una lleona. Tanmateix, i estirant d’aquest fil, l’Orlando Barrial va localitzar el pagament fet a Francesc Juventeny, i no pas a Viladomat. D’aquesta manera, es va començar a reconstruir la història del monument que el consistori republicà, amb Jaume Mimó al capdavant, va dedicar l’any 1931 a l’advocat Layret.

El monument va desaparèixer amb l’arribada dels franquistes al poder -que també van canviar el nom del Carrer de Francesc Layret pel del “Generalísimo Franco (avui Avinguda Catalunya- i també de la memòria col·lectiva.

I fa ben poc, els membres del GREC van localitzar una fotografia de l’actual Avinguda de Catalunya amb la placa a la cantonada de l’Avinguda Primavera.
És aquí on es distingeix el monument, una placa dedicada a Layret i acompanyada d’un element ben estrany: un relleu assiri d’una Lleona Ferida, avui conservat al British Museum.

I és que en rebre l’encàrrec, Juventeny segurament va recórrer als Tallers Lena, la secció artística de la Uralita on es produïen còpies d’obres famoses. S’hi podia adquirir una escultura de Fídies o un donatello, però també un relleu assiri. Juventeny l’escolliria segurament com a metàfora de l’advocat, coix de naixement, ferit per les bales dels assassins.

Per poder tancar el cercle, el Museu d’Art presenta aquest episodi de la nostra història en una petita mostra, i gràcies a l’Associació d’Amics del MAC, ha adquirit una còpia en guix del relleu assiri, amb l’objectiu de plantejar la recuperació d’aquest element del patrimoni cerdanyolenc.

Però, quin seria el lloc idoni?

Relleu Lleona

Relleu Lleona Ferida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.