El dret a un habitatge digne ha de ser una prioritat

Article de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca Ripollet-Cerdanyola i Acollim Cerdanyola.Ripollet-COF

A Cerdanyola existeix un greu problema amb la gestió de les emergències habitacionals per manca de recursos, per la descoordinació entre departaments i pel tracte que reben les famílies en situació de vulnerabilitat.

El dret a un habitatge digne ha de ser una prioritat, tant com la salut, l'educació i el treball. A través dels acompanyaments a les famílies que realitzem la PAH i Acollim ens trobem casos com la negació d'informes per instal·lar subministrament d'aigua, pressions per marxar a un centre fora de Cerdanyola o haver de decidir entre un allotjament temporal a un altre municipi o dormir al carrer perquè les seves filles puguin acabar el curs escolar. Això, a la pràctica, és fer fora de Cerdanyola a les famílies en situació vulnerable.

Els lloguers a preus inaccessibles i amb traves per formalitzar els contractes també condemnen a gent jove i a famílies que no disposen de suficients recursos a marxar. I la resposta sempre és: "no tenim recursos". Paral·lelament, l'any 2022 l'Ajuntament de Cerdanyola no va utilitzar ni un sol dels 8 milions d'euros pressupostats per la Generalitat de Catalunya per la compra i lloguer d'habitatge per al sensellarisme (diari Ara, diumenge 11 de juny del 2023), ni va participar d'una altra dotació econòmica, el mateix any, del Departament de Drets Socials per atendre persones sense llar, mentre altres ajuntaments vallesans sí que ho van fer. Tampoc es va fer res quan Cerdanyola va ser declarada "Zona Tensionada" pels preus del lloguer, ni tampoc ara amb la llei estatal que algunes immobiliàries se la salten i continuen cobrant els honoraris a les llogateres. Hi ha pisos gestionats per aquest ajuntament que estan buits i pisos de bancs i fons voltors que no realitzen cap funció social, però ningú els reclama. Tenim una Taula Local d'Habitatge que no està sent ni eficient ni resolutiva.

Tant la PAH com Acollim volem deixar clar que respectem les treballadores de l'Àrea Social de Cerdanyola i la feina que fan, atendre aquestes situacions no és gens fàcil ni agradable. Per això responsabilitzem els càrrecs polítics que han de donar solucions i proporcionar els recursos necessaris per a que puguin realitzar amb eficàcia la seva feina. Perquè són vides humanes.

Exigim a aquest govern la creació d'un parc públic d'habitatges amb lloguers a preus assequibles i que s'habiliti un equipament municipal per a casos d'emergència habitacional. I, com sempre, ens oferim a col·laborar amb la institució en el que calgui i estigui a les nostres mans a mantenir una comunicació efectiva i real, en ambdues direccions, perquè així trobarem més solucions i millorarem la vida de les famílies de Cerdanyola.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.