Els joves lluiten pel planeta

 

 

Aquest mes d'agost es complirà un any des que la jove sueca Greta Thunberg va decidir iniciar una vaga estudiantil per manifestar-se davant el Parlament de Suècia. El motiu? La lluita contra el canvi climàtic. Thunberg, de 16 anys, demanava al govern suec que reduís les emissions de carboni després de viure's un estiu inusualment càlid al seu país. Demanar això no era cap bogeria. Es tractava de complir els pactes establerts a l'Acord de París de 2015 (un acord que ha demostrat ser insuficient, descafeïnat i sense prou exigència als països). 

 

L'empenta de Thunberg es va estendre arreu del món. La jove sueca es va seguir manifestant cada divendres creant el moviment Fridays for Future, al qual s'hi han afegit grups de joves de tot el planeta. Ara, un grup de joves de Cerdanyola han creat la secció local d'aquest moviment. El seu objectiu és canviar el món per protegir el planeta en el qual viuran el seu futur. Pot sonar grandiloqüent, però els canvis hauran de ser profunds. L'ONU assegura que encara som a temps de lluitar contra el canvi climàtic i altres efectes que estan perjudicant el planeta, però tot plegat requerirà un esforç "sense precedents" de totes les parts de la societat.

 

 

Què poden fer un grapat de joves per protegir el planeta? Des del meu teclat diria que poden fer molt. De fet, tots podem fer molt i seguir la implicació d'una generació que molta gent havia condemnat per la seva relació amb la tecnologia. Sense el poder de les xarxes socials, el moviment de Thunberg molt probablement no hauria traspassat les fronteres sueques. 

 

La ciutadania té el poder de canviar les coses, o dit d'una altra manera, té el poder d'obligar als mandataris a canviar les coses. El paper de les institucions públiques serà fonamental. Un informe de Nacions Unides senyala que confiar al sector privat aquesta lluita contra la crisi climàtica pot conduir a una nova segregació entre rics i pobres: els rics escaparan més fàcilment els pitjors efectes i els pobres els patiran "fins a les últimes conseqüències". Aquest és un problema global que ens afecta a nivell individual. Per aquest motiu, crec que serà indispensable la implicació dels governs a tots els nivells, també en l'àmbit local. Els joves han agafat el volant per dirigir el canvi, però necessitaran el suport de la resta de la societat i dels polítics, independentment del partit. Al final, el terra que trepitgem i l'aire que respirem no entenen de color polítics.