La  Intel·ligència Artificial - l'IA - i els seus perjudicis

Article del periodista Joan Bril·li

Qui us escriu - fet que m'apassiona - vull demostrar-vos que la meva professió de periodista s'ha tornat molt fàcil i alhora complicada. On és la frontera entre eines per facilitar la feina als periodistes, i eines per substituir els periodistes?

El potencial de l'IA- al meu entendre- no és gaire afalagador, llevat del seu paper a contribuir a nous sistemes on pot aportar "beneficis" com la salut, la lluita contra el canvi climàtic...

Superar la intel·ligència humana, no  ho crec oportú. Haver d'arribar a un extrem de substituir el pensament de cadascun dels humans per eines autómates, ho trobo simplement aberrant.

Jo quant escric, reflexiono, argumento i penso el que vull escriure i ho manifesto - en aquest cas- en una pàgina amb olor de tinta, del TOT.

Us transcric literalment una petita part del text que m'ha escrit el ChatGPT sobre Cerdanyola:

El transporte en Cerdanyola del Vallés está bien desarrollado, con  un buen acceso al transporte público. La localidad cuenta con múltiples líneas de autobús y cuenta con una estación de tren que la conecta con Barcelona y otras localidades vecinas.

En general, Cerdanyola del Vallés es un municipio encantador con una mezcla de importancia histórica, excelencia académica y belleza natural, lo que lo convierte en un lugar atractico para vivir o visitar.

Això dóna resposta a la qüestió formulada al principi. l'IA és una tècnica per alterar de manera substancial el comportament de les persones que comuniquem. Hi ha molts incrèduls.

La generació automàtica de text, imatge i àudio ha revolucionat la creació de continguts a les redaccions dels mitjans de comunicació. Opinions diverses a favor i en contra, però també genera nous debats i temors, és a dir, el text que he adjuntat ho ha escrit un robot.

Si no menciono res, i dic que ho he escrit jo, perdo tota credibilitat - en matisos - davant dels qui hem llegiu. Com afecta aquestes eines el rigor periodístic i la desinformació? On queda el rol dels periodistes com a "fiscalitzadors", si precisament usem programari opac?

Com diu Judith Menbrives - tècnica en digitalització - "les veus expertes sempre són les dels responsables d'una tecnologia, mai les dels que en pateixen les conseqüències",

Poques garanties ens queden, - sobretot els de la vella guàrdia - quan no qüestionavem el Qui? Què? Com? On? Quan? Per què? si havíem de redactar una notícia. Es feia una feina de recerca per crear-la correctament.

El que llegiu, és un article, i reflecteix una opinió i alhora preocupació de cara al futur. Fake News, l'IA, Xat GPT... eines que permeten generar mentides falses i fer-les virals, eines que permeten qualsevol tipus de text de manera exacta i precisa. Val la pena tant d'esforç perquè estiguem al servei de les màquines?

Jo no vull ignorar els canvis tecnològics, no m'aferro a un sistema originari d'escriure i no em resisteixo a admetre canvis, però ara els veig amb altres ulls. Crec que avancem inexorabalment cap a la incomunicació humana més absoluta, ens dominarà la tecnologia com a realitat màxima i incontestable, el periodisme pert els estreps.

Per sort, ho puc escruir de m'ha pròpia i m'ha companya "Santa Tecla", ho agraeixo:

La meva Cerdanyola, és aquella on vaig viure- i visc- on he fet amics, coneguts i saludats, és aquella ciutat on va acollir un Olotí de naixement i li va donar l'oportunitat el 2015 de forma part d'una llista electoral amb l 'intenció de fer-la més prospera, més propera al ciutadà,  més dinàmica, més cultural, més comercial... els vots manem i no va poder ser.

La meva Cerdanyola, és aquella que en va permetrà conèixer el seu teixit cultural i social, compartir el veïnatge del carrer Sant Ramon, de ser anomenat Rei -d'Orient-, d'opinar en llibertat en diferents mitjans, i molt més, molt més. Aquest es el sentiment veraç, i no necessito l'IA si l'IN - Intel·ligència Natural - per explicar els meus sentiments.

Cerdanyolencs no pretenc que penseu com jo, solament penseu.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.