La picor dels peus amb la calor

 

 

Una de les consultes que sovinteja més a les farmàcies a l'estiu és la picor molt intensa i molesta als peus. Gairebé sempre es tracta d'una patologia per contagi de fongs. Parlem de Tiña o Peu d'atleta. També pot tractar-se de psoriasi o èczemes, però és menys freqüent.

 

Són uns fongs que s'alimenten de queratina i per això es desenvolupen en zones com les ungles, la planta dels peus, cuir cabellut... Cal tractar-ho sempre per evitar altres complicacions i sobreinfeccions que es derivarien del rascat excessiu de la zona.

 

Com notem la seva presència? Trobem símptomes delators: picor, dolor, mal olor, fissures, vermellor, descamació o ampolles que es manifesten a la planta dels peus o als espais interdigitals dels dits. A voltes afecta les ungles, amb un engruiximent i una descamació per sota i/o una separació de l'ungla de la carn. No oblidem el canvi de color unguial des del blanc groguenc al marró o negre.

 

Com els agafem? Estan arreu, a la terra, en animals o altres persones, ja que viuen entre nosaltres, però proliferen més amb calor i humitat, amb sudoració forta, caminant descalços en llocs públics, duent calçat inapropiat... És una transmissió directa per contacte.

 

I el tractament? L'ús d'antifúngics tòpics locals resol el problema. Només en afectacions majors recorrem a antifúngics orals. L'aigua gèlida en moments àlgids de picor pot anestesiar i ajudar a evitar el rascat.

 

Com evitem re-infestacions?

 

Quant als peus: higiene minuciosa amb assecat interdigital correcte, i si ens suen en excés usar algun producte regulador i plantilles absorbents de suor.

 

Quant als mitjons: ús de teixits naturals com fil i cotó i no compartir-los amb altres persones.

 

Quant al calçat: canvi diari d'aquest, no compartir-lo, usar sabatilles en vestuaris, dutxes o llocs públics, ventilar-lo, que no ens estrenyi massa, ja que suem més, i no usar materials sintètics com cautxú, plàstic i vinil.