OPINIÓ - Agustín Yáñez: "La història avança per a qui l’empenya"

Article d'opinió d'Agustín Yáñez, membre del Comitè de vaga Residència Joan XXIII-CGT

Que l’economia actual ja no és la mateixa del passat no és pas cap novetat. L’antic món de les grans fàbriques ha anat retrocedint i amb ell, les regles d’una societat a la qual els i les treballadores havien aconseguit, mitjançant l’organització i la lluita, unes condicions de vida que ara, des del present, es veuen com un anhel.

Cada temps té les seves lluites: si mirem les que hi ha hagut a cada generació entendrem la societat de cada època. Així, als darrers anys, el sistema productiu ha anat canviant: els treballadors hem anat deixant a poc a poc de produir béns per començar a produir serveis, d’escàs valor afegit i de baixa retribució, generant una classe treballadora empobrida al sector de les cures, entre d’altres.

No obstant això, les coses han començat a canviar. Les treballadores dels serveis socials lluitem per capgirar aquesta realitat a la qual ens va portar el model d’externalització del departament d’aquest i dels darrers governs: empreses i fundacions enriquint-se de manera obscena mentre els seus treballadors patim misèria cobrant entre un 30 i 40%  menys que les treballadores públiques.  

Cerdanyola és avui testimoni privilegiada d’aquests nous protagonismes a les lluites sindicals. Abans camperols i obrers, ara treballadores del sector de les cures, reclamant unes condicions de vida dignes per als qui tenen cura dels qui més ho necessiten. 

Només les societats solidàries estaran preparades per afrontar els reptes del futur i aquestes seran les que prioritzin les cures com la base de la seva economia. No demanem res de nou: Uns serveis socials públics i de qualitat, de gestió directa i sense intermediaris que s’omplin les butxaques amb la gent més vulnerable de la nostra societat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.