OPINIÓ - Ivan González: "Cerdanyola, la Zona de baixes emissions i la justícia social"

Article d'opinió del portaveu i regidor de Guanyem Cerdanyola, Ivan González

Al passat ple del mes de gener, el govern del PSC va aprovar la implantació d’una zona de baixes emissions a Cerdanyola que entrarà en vigor a partir del juliol d’aquest any. Des de Guanyem Cerdanyola sempre hem defensat les mesures ecologistes que, com aquesta, aposten per la millora de la qualitat de l’aire i la protecció de la salut pública.

Ara bé, tots sabem que l’ecologisme deixa de ser transformador i es converteix en simple façana moral quan no va acompanyat de  justícia social. En aquest cas, la defensa d’aquest segon principi ens fa no poder deixar de destacar que les persones més perjudicades per l’arribada de la zona de baixes emissions són, precisament, les més vulnerables socialment i econòmica. Són les persones amb menys recursos les que tenen els vehicles que ja no podran circular per Cerdanyola i, per tant, són aquestes persones de classe treballadora les que pagaran el preu de què tots respirem un aire més net.

Al marge d’altres consideracions, que qualsevol persona d’esquerres hauria de poder entomar, sobre el biaix classista de moltes polítiques ecologistes que culpabilitzen l’individu i no el sistema de la contaminació que patim, en aquest cas la contradicció assoleix el grau de cinisme:

Els mateixos partits que als seus respectius municipis estan delimitant una zona de baixes emissions són els que continuen apostant per projectes tan poc sostenibles i respectuosos amb la salut pública com el Quart Cinturó, el Hard Rock o, en el cas concret de Cerdanyola, el desenvolupament del Centre Direccional.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.