OPINIÓ - Júlia Collignon Simó: "La salut sexual a les teves mans"

Article de Júlia Collignon Simó, tècnica d'Actuavallès

Actuavallès persegueix la transformació social i promou la diversitat i la defensa de drets. Dona una resposta comunitària a necessitats socials i de salut per a persones en situació de vulnerabilitat com persones amb VIH, persones en situació de sensellarisme, treballadores sexuals, col·lectiu LGTBIQ+, etc.

L’associació disposa d’un servei gratuït i confidencial de realització de proves de salut sexual a Sabadell i a Terrassa.

Es duen a terme proves d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) a través de procediments senzills com les proves ràpides i els cultius. Aquestes proves s’ofereixen a tota la població, trencant així el mite que les ITS només afecten col·lectius com el de les treballadores sexuals o els homes gais, i insistint en la idea que qualsevol persona que tingui sexe, amb la seva parella habitual o amb altres persones, és recomanable que es faci periòdicament controls de salut sexual.

A més d’oferir aquestes proves, s’ofereix un assessorament personalitzat en l’àmbit de la sexualitat, aprofundint en els dubtes, necessitats i pors que cada persona expressa. Des d’un espai de confiança es poden superar els tabús que encara arrossega la sexualitat i plantejar recomanacions adaptades a cada persona: recomanacions per reduir la probabilitat de transmissió d’ITS quan fem sexe oral, informació i derivacions per accedir a la PrEP (Profilaxis Pre-Exposició pel VIH), quins preservatius i lubricants s’ajusten a les pràctiques i necessitats, etc.

A tall d’exemple, l’any 2022 el servei d’Actuavallès del Vallès Occidental va realitzar 933 proves de VIH, 838 de Sífilis, 326 d’hepatitis C i 409 d’altres ITS com clamídia i gonococ. Totes aquestes persones van ser derivades a l’Hospital i se’ls va oferir acompanyament per part de professionals de diferents serveis (àmbit sanitari, social o psicològic).

Un dels obstacles que des de l’àmbit comunitari ens seguim trobant a la consulta de salut sexual és la dificultat per abordar la sexualitat i les ITS de forma natural, segueixen havent-hi prejudicis i mites sobre el VIH i les altres ITS que impacten en la salut pública: la necessitat de buscar culpables davant d’una transmissió, la vinculació de les ITS amb la brutícia, amb persones desconegudes o determinats col·lectius, etc. Això provoca que hi hagi persones que se’ls hi faci una muntanya plantejar-se fer-se proves d’ITS, es bloquegin davant d’una pràctica sexual que considerin de risc i que, finalment, tinguin una pitjor salut sexual perquè no poden detectar i curar aviat les ITS.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.