OPINIÓ - Marta Cornet: "Cal prohibir els mòbils a l'institut?"

Article d'opinió de la Coordinadora Pedagògica de l'Institut Forat del Vent, Marta Cornet

Fa una setmana el nostre alumnat debatia i guanyava la Lliga de Debat de Secundària de la Xarxa Vives UPF sobre les amenaces que planteja la intel·ligència artificial. Són alumnat preparat, creatiu i nascut com qui diu amb el mòbil a les mans, gestionen la informació i el coneixement amb la tecnologia a l’abast d’una manera eficient, i els resultats d’aquest domini són evidents.

El mòbil forma part d’aquesta tecnologia a dominar, una eina controvertida que genera opinions dividides ja molt abans de la llei de prohibició dels mòbils a l’institut. A l'institut és essencial que trobem un equilibri entre desconnectar dels dispositius per enfocar l’aprenentatge a l’aula i alhora puguin constituir una eina de treball quan sigui necessari, al capdavall, és un recurs més.

S’ha de fomentar el contacte entre iguals, el diàleg cara a cara, la recerca de recursos més enllà de l’àmbit digital, impulsar el joc de pati… Però tampoc no hem de perdre de vista que la vida social del nostre alumnat ja té un part virtual i que la prohibició, per se, no farà que gestionin millor aquesta eina en un futur; el que necessitem és regular-la i fomentar-ne l’ús responsable. Una responsabilitat que no pot recaure exclusivament en els centres educatius sinó essencialment en les famílies: comunicació, límits, eines de control parental i per què no, l’arribada del mòbil quan realment sigui necessari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.