OPINIÓ - Mónica García: 900 900 120

Article d'opinió de la periodista Mónica García Moreno en motiu del 25N, Dia Internacional contra la Violència Masclista

Patria, Minerva i María Teresa Mirabal van ser assassinades el 25 de novembre de 1960 a la República Dominicana per oposar-se al dictador Rafael Trujillo. El 1999, les Nacions Unides van instaurar aquesta data com el Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones. 
63 anys després, continuem lamentant assassinats i tota mena de violències per qüestions de gènere. Aquest 2023, 14 dones han mort assassinades. Al conjunt de l'Estat, la xifra augmenta fins a les 93 dones assassinades. 
A totes ens agradaria poder dir que la situació millora, però no és així. Un tema que ens ha de preocupar especialment és l’augment de la violència i l'onada de casos de violacions en grup entre infants i adolescents. El perquè d'aquest increment de violència en menors no té només una resposta, però ens deixa clar que cal repensar què estem fent i com estem educant la societat per frenar el masclisme més cru. 
Davant d'aquesta realitat, els mitjans de comunicació tornen a tenir un paper cabdal, tant en la prevenció com en l'explicació dels casos. La lluita per les audiències va en contra de les víctimes, que es veuen revictimitzades i jutjades per la gana de notorietat injustificada de certs mitjans. I també per la morbositat de l'espectador que ho consumeix. Altres mitjans -cada cop més- han entès que cal ser molt curosos amb el llenguatge que s'utilitza, respectar la víctima i el seu entorn i evitar caure en els estereotips i les idees preconcebudes. 
 
Línia d'atenció contra la violència masclista: 900 900 120

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.