La pandèmia i els nostres adolescents

Article d'opinió de Jordi Fernández, director de l'INS Forat del Vent

Pandèmia i adolescència...Dos conceptes que durant aquests dies han creat opinió i controvèrsia.

Fem una senzilla recerca del terme adolescent utilitzant la Viquipèdia (un clàssic pels nois i noies d’avui):

“es caracteritza per...rebel·lia contra el món adult... implicació en moviments i grups socials... inestabilitat emocional...sovint desafiant els límits establerts...tendència a idealització o demonització de les institucions...” 

Res de nou, no? Apareixen conceptes com rebel·lia, inestabilitat, tendència a associar-se... En definitiva, jo, que estic sovint amb ells, diria que són energia pura, més o menys continguda.

I ara apareix la maleïda pandèmia. Què ens han demanat durant aquest temps? Discreció, tancament, contenció, seny...Intentem barrejar els conceptes pandèmia i adolescència? Aigua i oli.

Són nois i noies que reben inputs contínuament, viuen pel·lícules constantment i la pandèmia és una més, perquè, sortosament, molts no han viscut de prop els seus nefastos efectes. En aquests moments de pandèmia, els nostres adolescents són irresponsables? o el que passa és que els costa rebel·lar-se contra la seva natura i adaptar-se a aquest món d’adults sobrevingut?

Quan surto de la feina penso que, per sort, la major part del temps treballo amb aquest “estrany” grup de persones sorolloses. És veritat que són descuidats i els has d’estar al damunt, però, en general, si volen, comprenen ràpid i, llavors, saben fer i estar. Així, també crec que com a adults tenim una responsabilitat vers els nostres adolescents: de tant en tant, recordar-los que el dia a dia a vegades no és una sèrie de Netflix o un seguit d’imatges d’Instagram.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.