Quin quadre coneixes de la Frida?

Artícle d'opinió de l'historiador de l'art Quim Módenes

Miquel Àngel? El David.

Botticelli? La Venus.

Picasso? El Guernica.

Frida Kahlo? ...

Pots dir el nom d’alguna pintura de la Frida Kahlo? La Frida Kahlo s’ha convertit en tot un símbol feminista, però, que sabem del seu art?

El seu cas ens permet parlar del sostre de vidre en el món de l’art, on també existeix aquesta barrera invisible que les dones troben en el seu ascens laboral.

Ella és segurament una de les primeres dones artistes que totes esmentaríem, però, que és més famosa, la seva obra o la seva biografia? Sovint sembla que la seva vida tràgica ha acabat superant la seva obra i això també això és el sostre de vidre: les dones troben moltes més barreres per aconseguir ser reconegudes, i quan ho aconsegueixen, sovint no és pel seu veritable valor. La Frida n’és un exemple: gairebé l’hem convertida en una mera emoticona.

I eliminar aquest valor és silenciar-les: semblava que les dones artistes no haguessin existit mai, ni s’estudiaven ni apareixien als museus. Però sí que existien, i tant que ho feien. Sempre han existit: se les ha silenciat, ocultat i invisibilitat, fins i tot abans de poder ser artistes.

Ja fa temps que el MAC vol començar a donar veu a aquestes dones, i ara ho fa amb l’exposició “De l’oblit a la revolta! Deesses invisibles”, on cinc dones que han topat amb aquest sostre comencen a trobar cert lloc: són Mercè Gallén, Elena Jaumandreu, Maria Lluïsa Malibran, Magdalena Mañosa i María Josefa González Montalbán.

Gràcies a unes altres tantes artistes contemporànies, Txan Grau, Francesca Llopis, Fiona Morrison, Ivonne Navarro i Marga Ximenez, aquestes cinc dones comencen a veure’s recosides amb el món, i així poden anar trencant aquest sostre, que esperem que no sigui tant dur com semblava.

 

“De l’oblit a la revolta! Deesses invisibles”

Al Museu d’Art de Cerdanyola fins el 27 de juny.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.